Kvinnan i Islam

Assalamo aleykom!

Många tycker att kvinnan är förtryckt i Islam och att det inte är jämställdighet mellan män och kvinnor, att det är för många skillnader, och att kvinnan har det sämre än männen. Därför tänkte jag skriva ett inlägg som visar hur kvinnan behandlas i Islam. 

Enligt Koranen har män och kvinnor samma mänskliga andliga natur: ”Människor! Frukta er Herre som har skapat er av en enda varelse och av denna har skapat dess make och låtit dessa två [föröka sig] och sprida sig [över jorden] i väldiga skaror av män och kvinnor.” (Koranen 4:1, se även 7:189, 42:11, 16:72, 32:9 och 15:29)

I Islam finns det ingen skillnad mellan mäns och kvinnors relation till Allah, de får samma belöningar eller straff för sina handlingar. Varje människa ska stå för konsekvenserna av sina handlingar: ”Och deras Herre svarar dem: ’Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna, se sin strävan gå förlorad – ni är [alla] av samma rot [och skall lönas på samma sätt].’” (Koranen 3:195, se även 33:35, 74:38, 16:97, 4:124 och 57:12). 

Islam ger kvinnan rättigheter som ingen har rätt att ta ifrån henne, som ägande rätt, rätt att ärva och rätten till att studera och utnyttja sin kunskap. De rättigheter som kvinnan har av sin make är att han måste behandla henne med rättvisa och respekt. På samma sätt som kvinnan har rättigheter över sin make har hon även skyldigheter mot honom. Kvinnan ska lyda honom i hans beslut, så länge det håller sig inom Allahs lagar. Hennes viktigaste roller är de som hustru och som moder. Kvinnan får absolut inte tvingas att bli bortgift, inget äktenskap är giltigt om hon inte går med på det. Kvinnan har dessutom kontroll över sin egendom och rätt att behålla sitt efternamn när hon gifter sig. Profeten Mohammed (SAW) sa "Ingen änka skall giftas bort utan att man rådfrågat henne, och ingen jungfru ges bort i äktenskap utan hennes samtycke, och hennes samtycke är hennes tysnad" (Bukhari). 

Koranen uppmanar män så här: "Umgås med dem (Kvinnorna) i vänlighet" (Koranen 4:19), och profeten (SAW) sa: "Den bäste bland er är den som är god mot sin hustru" (Tirmizi).  Alltså spelar männens uppförande mot sin hustru en viktig roll. Det här är en vers ur Koranen som visar att kvinnan inte alls behandlas på ett dåligt sätt av sin make, utan ska behandlas på bästa möjliga sätt.

En man frågade profeten (SAW):
"Vem har största rätten till god behandling av mig? Sade han "Din mor". Mannen sade då: Och sedan vem? Profeten sade "Sedan din mor". Mannen frågade: Och sedan? Återingen svarade profeten "Sedan din mor". Mannen frågade igen: Och sedan? Profeten sade: "Sedan din far." (Muslim och Bukhari). Ser ni? TRE gånger svarade han "din mor" innan han sa "Sedan din far!  

När det gäller religiösa plikter, som de fem dagliga bönerna, fastan, allmoseskatten, och pilgrimsfärden, är det ingen skillnad mellan kvinnan och mannen. Ibland har kvinnan faktiskt vissa fördelar framför mannen. Kvinnan ber tex inte och fastar inte i månaden Ramadan under sin menstruation. Vi fastar om de dagar vi missat, men behöver inte ta igen de böner vi missat under menstruation. Även om kvinnor kan be i moskén (och gjorde så under Profeten Muhammads (SAW) dagar, tid och efter det), är det frivilligt för oss att delta i fredagsbönen i moskén, medan det är obligatoriskt för män. Frågor jag fått många gånger är "Varför har männen större "rum" än kvinnor i mosken? , och "Varför ber ni inte tillsammans?" Dels handlar det om att det inte är obligatoriskt för kvinnor att be fredagsbönen, vilket gör att det är fler män i mosken som ber där. Sedan, att vi inte ber tillsammans, tänk er själva, skulle det kännas bekvämt för er om ni visste att ni hade män bakom er som kollade på er när ni böjer er ner och ber? Det skulle bara kännas obekvämt.

Islamsk lag förklarar också att kvinnan har rätt till egendom, rätt att driva och leda ett företag, kvinnan har rätt till lika lön för lika arbete. Redan från början är det en viktig sak som man bör förstå. Man måste skilja mellan Islam och muslimer. Kvinnor behandlas olika överallt och om det skulle hända i ett muslimskt land så börjar allt bara handla om islam. Egentligen är det brist på kunskap om Islam som leder dem till dessa handlingar och dessa människor följer ofta gamla seder och traditioner som inte har något med Islam att göra. De flesta muslimer talar med stolthet om att kvinnor fick vissa rättigheter när Koranen uppenbarades till profeten Muhammed (SAW).

Jag kan nämna hur mycket mer som helst, men dessa citat från koranen och hadither tycker jag visar att kvinnan inte alls behandlas på ett dåligt sätt. Problemet ligger i att man alltid ska fokusera sig på det negativa och folk väljer alltid att se på skillnader istället för likheter. Dessutom är det media som har gett en fel bild av Islam som gör att folk har fördomar mot oss muslimer. Om alla verkligen visste exakt vad Koranen och vår profet säger, och hur fin religion vi egentligen har, så skulle detta problem inte finnas. Tillsammans kan vi försvara oss Inshallah! 

P.s Många har, eller ska snart börja skolan (själv började jag idag), önskar er bara lycka till! Må Allah underlätta för oss och vara med oss, Inshallah! // Syster A


Kommentarer
Postat av: Akram

Mashallah, mycket fint skrivet, kvinnar får guld,silver och brons inom islam !!!



fortsätt på det här viset

2010-11-14 @ 00:08:20
Postat av: Syster A

Tack så mycket Akram. Vad glad jag blir :D

Inshallah, vi försöker!

2010-11-14 @ 22:33:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0