Allah

Vem är Allah?

Väldigt ofta hör man att ordet "Allah" används i Islamiska sammanhang. Ordet "Allah" är helt enkelt det arabiska ordet för Den Allsmäktige Gud , den ende som förtjänar att dyrkas  och det är samma ord som används av arabisktalande kristna och judar när de refererar till människans Skapare. Om man slår upp en arabisk översättning av Bibeln, ser man att ordet "Allah" används på de ställen där ordet "Gud" använts i en Svensk. Av olika anledningar, tror vissa att muslimer dyrkar en annan Gud än judar och kristna. Det stämmer såklart inte eftersom den rena monoteistiska religionen, Islam, kallar folk till att dyrka samma Gud som Noak, Abraham, Moses, Jesus och alla de andra profeterna dyrkade och kallade till.



Allah är universums skapare. Han äter, dricker och sover inte. Han är Den ende som vet vad som döljer sig i en mammas mage, alltså om det är en flicka eller pojke, Han är Den ende som vet vad som ska hända imorgon, ingen utom Allah vet när det ska regna, ingen utom Allah vet var man ska dö och ingen utom Allah vet när den sista timmen ska komma. Han har all kunskap om det osedda. Han vet allt och ser allt. Han är den som vi ska älska mest av allt och alla och varför skulle vi inte göra det när det är Han som ger oss allt vad vi har och vad vi kommer att få? Han ger oss våra vänner och vår familj, Han ger oss lyckan och kärleken. Han är den som är mest tacksam och den som uppskattar mest. Han är den som har mest tålamod och är den mest förlåtande. Han är den som bryr sig mest om sina skapelser, människor och jinner och allting annat. Han har skapat allting som du kan se och allting som du inte kan se, Han har skapat livet och döden.



Han äger allt som finns i himlarna och på jorden. Han äger paradiset och helvetet. Det finns ingen som är lik Honom och Han har all makt. Hans makt är så stor att Han på uppståndelsens dag kommer att fatta tag i hela jorden och vika ihop alla himlarna i Sin högra hand och säga: ”Jag är kungen, var finns kungarna på jorden.”


Han är den som får havet att storma och kan regnbågen forma. Han är den som får solen att skina och vinden att vina. Han är den som får himlen att ändra färg och elden att komma från berg. Han är den som får månen att lysa och vattnet att frysa. Han är den som väcker grönskan på våren och släcker stjärnor med åren.

Eftersom Han kan göra allt detta så förstår vi att det inte finns någon som är som Han, Han är den som ensam styr universum. Allah behöver ingen men vi behöver Allah. Utan Allah´s hjälp så kan vi inte leva för Han äger hjärtat som slår i ditt bröst och luften du andas.

Säg Han Allah är En, Allah Den självtillräcklige. Han föder ej och ej blev Han född och ingen är Hans like.” (Koranen 112:1-4). Allah är en!


Hur vet vi att Allah finns?

Författare: Imâm Ibn Kathîr ad-Dimashqî
Källa: Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (1/82)
Mu’assasah ar-Risâlah, 1422/2001


Människor! Dyrka er Herre som har skapat er och dem som levde före er, så att ni fruktar. Han som har skapat jorden som en viloplats för er och rest himlen som ett valv och låtit vatten strömma från skyn och därmed frambringat frukter för er försörjning. Sätt därför inte medgudar vid Allâhs sida, då ni vet.”1 (2:21)

Många Qur’ân-tolkare, som ar-Râzî och andra, har använts sig av denna vers för att bevisa Skaparens (ta´âlâ) existens. Den som funderar över skapelserna som finns i himlen och på jorden och deras olikartade utseenden, färger, beteenden och sätt att gagnas på, inser deras Skapares styrka, vishet, kunskap och väldiga makt. När en beduin blev frågad om bevis för Herrens (ta´âlâ) existens, sade han:

Fri är Allâh från alla brister! Spillning tyder på en kamel och fotsteg tyder på fotgängare. Himlen har stjärnor, jorden har vägar och havet har vågor. Bevisar inte det att den Outgrundlige som genomskådar allt och som är underrättad om allt existerar?”

ar-Râzî rapporterade att ar-Rashîd frågade Imâm Mâlik om Allâhs existens. Han bevisade då den med de olika språken, rösterna och ljuden.

När en grupp kättare kom till Abû Hanîfah för att fråga honom om Skaparens (ta´âlâ) existens, sade han: ”Låt mig vara! Jag sitter här och tänker på något jag hörde igår. De sade till mig att det fanns en båt som var fullastad med varor. Det fanns varken någon som vaktade den eller styrde den. Trots det anländer och ankommer den helt själv. Den skär igenom de väldiga vågorna till dess att den gör sig kvitt dem. Den åker dit den vill utan att någon styr den.” Då sade kättarna: ”Det där säger ingen normal människa!” Då sade Abû Hanîfah: ”Ve er! Har inte då dessa skapelser i himlen och på jorden och de visheter de består av någon Skapare?” De blev tysta och återvände sedan till sanningen och blev Muslimer via honom.


När ash-Shâfi´î blev frågad om Skaparens existens, sade han:

”Detta mullbärsträdsblad har endast en smak. Om en larv äter det, kommer det ut silke från den. Om ett bi äter det, kommer det ut honung från det. Om får, kor och annat boskap äter det, kommer det ut spillning från dem. Om gaseller äter det, kommer det ut mysk från dem. Ändå är det bara en och samma sak.”


När Imâm Ahmad bin Hanbal ställdes likadan fråga, sade han:

”Här har vi ett ståtligt och slätt fort. Det saknar ingång och utgång. Utåt sett är det av silver. Inuti är det av guld. Rätt som det är, kommer en hörande och seende varelse ut ur det. Den har ett vackert utseende och en ljuvlig röst.” Han menade kycklingen som kommer ut ur ägget.


ALLAHO AKBAR! 

 


// Syster A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0