Koranen

Koranen är Guds ord som uppenbarades till profeten Muhammad (saw) via ängel Jibrail (Gabriell) . Araberna var mycket begåvade poeter och vältalare på den tiden. Profeterna kom alltid med underverk som passade deras tid och människornas kunskapsnivå vid samma tid. På Moses tid var trolleri mycket ansett i Egypten och folket trodde på trolleri. Moses underverk kunde ingen trollkarl överträffa, och många omvändes till tron. På Jesus tid stod medicinska kunskaper på en hög nivå. Han kom och väckte de döda till liv, vilket ingen medicin någonsin kunnat skapa.


Koranen kommer med vackra ord, gudomliga meningar, berättelser och historier som ingen människa kan göra efter. Den är bäst i alla avseenden, och det största undret är att Muhammad (saw) varken kunde läsa eller skriva och aldrig hade framträtt som poet. 


I Koranen säger Gud den Högste att han ska skydda den från alla ändringar, tillägg, strykningar och andra manipulationer. Gud lovar i Koranen att den ska vara samma bok hela tiden. Gud säger att Han, som sände ner Koranen, också ska se till att bevara den. Gud utmanar människor och djävlar och hela skapelsen att komma med något liknande Koranen om de kan, Gud låter sina profeter göra underverk som överträffar sin samtids främsta begåvningar; annars vore de inga underverk. Koranen kom och berättade med ännu större vältalighet om skapelsen och livets uppkomst. Inom vetenskapen framkommer mycket nytt, som faktiskt redan står i Koranen. Gud är den högste läraren och allt vi lär oss måste komma ifrån Gud.


Koranen samlades under Muhammads tid, (saw) på läderbitar och benbitar och sten och varje dag i Ramadan lästes Koranen framför Muhammad (saw). Omar, den andre kalifen, lät samla alla bitarna och förvara dem hos sin dotter Hafsa, som varit gift med Muhammad (saw). Osman, den tredje kalifen, lät skriva ren dem. På den tiden levde fortfarande alla muslimer som kunde läsa och skriva Koranen i original, och det var många som skrev av den. Profeten Muhammad (saw) och de flesta av hans följeslagare kunde Koranen utantill. Det är omöjligt att ändra något i Koranen därför att det är många som kan den utantill.


Gud är allvetande, och han har hela tiden vetat att den tid skulle komma då vetenskapen gör stora upptäckter som underlättar kommunikationerna och för människorna närmare varandra. Då kan viktiga ord spridas utan hjälp av profeter. Därför är Muhammad (saw) den siste profeten. Gud har lovat att ta Koranen i sin hand och skydda den, och Han vet att Hans ord ska spridas lättare med nya bättre kommunikationer. 

Profeten Muhammad(saw) själv kunde varken läsa eller skriva. Koranen uppenbarades för honom och han förde uppenbarelserna vidare till sina följeslagare som memorerade dem och nedtecknade dem under profetens ledning. Koranens ursprungliga och fullständiga text finns tillgänglig för alla på arabiska. Översättningar av texten har gjorts till många språk men dessa går inte att jämställa med den arabiska originaltexten. Koranen är islams heliga bok. Den har uppenbarats för profeten Muhammad under en tidsperiod av 23 år.


Ett hundra tal av profetens lärjungar lärde sig Koranen utantill när han ännu levde. De olika Koran verserna skrevs också ned på olika pappersark. Efter profetens död, år 632, tog den första kalifen, Abu Bakr, initiativet att samla in alla dessa verser till en bok (Mus-haf). Alla sådana koran-böcker (Masahif) som muslimerna läser idag, över hela världen, är identiska med den första Mus-haf. Koranen finns alltså inte i olika versioner, allt som står i en bok står också i en annan.


Den första kalifen samlade ihop de som lärt sig Koranens verser utantill och fick sedan ge ett godkännande av att det som skrevs ned i den första Mus-haf var vad de hade lärt sig. De islamiska lärde är övertygade om att inte ett enda ord har ändrats, lagts till eller kastats bort.


Den heliga Koranen har en fantastisk skönhet och charm på sitt originalspråk . Det har berättats att man utmanade avgudadyrkarna att producera en enda vers som kunde mäta sig med de som finns i Koranen. Avgudadyrkarna samlade många och valde ut en man som var känd bland araberna för sin litterära förmåga. När mannen, vars namn var Walid bin Al Mughira, fick höra några verser från den heliga Koranen, återvände han till sitt folk och sa:


Jag har hört sådant från Muhammad som varken liknar sagornas eller människornas ord. Hans ord har en speciell ton och en särskild skönhet. Dessa ord står högt över allting och ingenting kommer någonsin att kunna stå över dem
.

M. M. Pickthall, som översatte Koranen till engelska, säger att han arbetade väldigt hårt med att hitta ett passande språk för sin översättning, men “resultatet är inte den underbara Koranen, den oförlikneliga symfoni vars ton kan röra män till tårar och hänförelse. Det är bara ett försök att presentera Koranens betydelse - och möjligen något av dess charm - på engelska.(1)

Detta är några av orsakerna till att Koranen anses vara det största miraklet som utförts av islams analfabetiska profet.


Koranen innehåller 114 kapitel och 6226 verser som - i originalspråk - omfattar 99464 ord.

1) M.M.Picktall. Holy Quran (Hyderabad 1930) sid:9.

Koranen är vår vägledning och det är den vi muslimer följer, på bästa möjliga sätt.



              


Kommentarer
Postat av: Zainab

Jag vill bara meddela er att er sida innehåller fel fakta när det gäller om Profeten Muhammed saw om att han inte kunde läsa och skriva? Det står väldigt tydligt i Kuranen att profeten saw kunde både läsa och srkiva.. I sidan 20 i Kuranen ber profeten Ibrahim till Gud, Gud sänd profeten (Muammed saw, som alla profeter väntade på) som ska hjälpa folket och lära dem skriva och lära dem om alla goda gärningar. Nu tolkar jag inte versen helt korrekt jag ber er att ta er tid och läs versen innan ni skriver en massa här.. förresten det finns så många andra vers som väldigt tydligt menar att profeten kunde läsa och skriva!! Mvh/ Zainab

2014-03-07 @ 19:58:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0