Unga muslimer

Assalamo Aleykom!



Att vara ungdom idag är tufft. Många har det stressigt i skolan, andra har det jobbigt hemma och det är många
som inte mår bra. Skolan tar all ens tid och kraft och många pluggar otroligt mycket på fritiden, vilket gör att man nästan inte får någon fritid. De flesta känner sig stressade och får inte så mycket tid till att ha kul, man hinner inte med allt man vill.



Många påverkas av grupptryck och försöker vara coola inför andra, ingen vill vara ensam eller bli ”mobbad”. Man vill att alla ska gilla en och passa in. Det finns de som påverkas av sin omgivning, tex om sina kompisar röker, så gör man också det, om kompisarna är ute och driver sent på kvällarna, så gör man det också, om dina kompisar börjar använda slöja så vill man också det osv. Många undrar vad meningen med livet är. Vissa har till och med självmordstankar. Ungdomar har mycket press. Vart är världen på väg? Nu säger jag inte att alla ungdomar har det så, men det förekommer. Andra tycker om att vara ungdom och vill inte bli vuxna, de gillar att vara unga och vill inte bilda familj och börja jobba. Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal.


Många försöker anpassa sig till det svenska samhället, oavsett vilken religion, vart man kommer ifrån, vilken kultur man har osv, men samtidigt vara den man är och den man vill vara och göra som islam säger, vilket kan bli svårt. Man försöker följa Sveriges lagar men vill samtidigt följa sina traditioner och sina sysselsättningar/de saker man gillar att göra. Unga muslimska tjejer får de rättigheter som behövs och folk brukar ofta respektera en som man är, men samtidigt finns det de som har fördomar och kritiserar en bara för att man är muslim. En del tycker att det är enklare att ha muslimska vänner som förstår en och stöttar en, men det behöver inte vara så. Det finns icke-muslimer som tycker om en även fast man är muslim och fokuserar sig på personligheten. 


Nackdelarna är ju att det alltid kommer finnas de som har fördomar och alltid kommer döma en bara för att man är muslim, det finns de som kollar snett och inte vill vara i närheten av muslimer, och det är synd eftersom att de flesta vet inte hur islam verkligen är, men muslimser är stolta över sig själva och det känns bra ändå, vi kämpar för det vi tror starkt på, på både gott och ont.


De flesta börjar med slöja av egen vilja som liten och fattar beslutet själv, det är inte så att man blir tvingad till det som många tror. Visst uppmanar föräldrar en att ha slöja, men de tvingar inte en. Andra börjar med slöja på grund av sin omgivning och flera börjar tillsammans med sina kompisar då det kanske känns lättare. Man börjar med slöja för att få belöning från Gud och följa hans lagar, och dessutom är det bra att alla kan se att man är muslim. 


Jag vet att många tycker att muslimer bara är besvärliga som tex vill ha ledigt på sina högtider, som vill be i skolan, äta mat som är slaktat på islamskt sätt, avstå från simningen på gympan osv, men man borde förstå varandra och försöka göra det bästa utav situationen. De flesta muslimer försöker ju anpassa sig till det svenska samhället så mycket de kan, borde inte icke-muslimer visa lite förståelse? Det är ju detta vi tror på och alla har rätt att tro på vad man vill och vara den man vill vara! 


Unga muslimer har sina egna problem att handskas med, försöka förklara till lärare varför man ber, slöj diskriminering, ställa sig upp i klassen då läraren säger något som verkar fel i Islam, handskas med föräldrar som tror att man har blivit galen när man låter sitt skägg växa, eller använder mer täckande kläder, eller alla andra svårigheter som en praktiserande muslimsk ungdom utsätts för. Man kan inte veta om den muslimska tjejen i sitt klassrum, som går genom skolans korridorer som om det vore någon modeshows catwalk, inte är någon troende muslim. Eller att den muslimska tjejen i skolan, som man aldrig har sett i mosken är en "dålig muslim". Det kan hända att hon aldrig fick lära sig något om Islam. Man kan inte bara utgå från klädsen när man bedömmer en person. Tex, bara för att en tjej har slöja på sig så behöver det inte betyda att hon är en praktiserande muslim, jag känner muslimska tjejer med slöja som inte är särskilt religiösa, det finns ju de som inte har slöja som är mer religiös än någon med slöja, så därför tycker jag inte att man ska peka ut muslimer och anse hur religiös man är bara för klädseln.


Vi måste vara ett gott exempel, men många "praktiserande" muslimer visar inte att vi är vänliga utan är dåliga förebilder. Att le, vara ärlig och snäll, ingår i Islam, vilka muslimer måste följa i vårt dagliga liv. Om vi ska göra Islam tillgänglig för andra, måste vi själva bli tillgängliga och åtkomliga. Att le är nyckeln till detta. Många, särskilt ungdomar tror att islam är"gammalmodigt", att det inte passar ihop med den moderna tiden, och det är muslimers plikt att visa att det inte stämmer. Muslimer måste visa hur Islam relaterar sig till tonåringar, Islam ger en fokus och en förståelse för vem man är, och vart man är på väg. Vi vet meningen med livet, är man religiös så tvivlar man inte. 


Det är upp till var och en oavsett vilken grupp man tillhör att vara ett bra exempel och visa det man står för, man ska inte vara rädd för någonting utan tro på sig själv. Det spelar ingen roll om man är muslim, folk kritiserar varandra ändå, tex så finns det personer som undviker punkare, rökare, huliganer osv. Varför ska det behöva vara så? Man ska kunna få vara den man är och alla ska acceptera det. Världen skulle bli så mycket bättre om alla respekterade och förstod varandra. Man ska kunna leva som man vill bara man inte skadar någon, man ska visa respekt för varandra. Jag blir trött på all kritik jämt, låt alla sköta sitt och skött ditt istället. Man ska inte baktala och kritisera, varför gör folk det? Vem bryr sig om någon är punkare? Så länge personen är snäll, trevlig osv så ska det inte behöva spela någon roll vad man gör på sin fritid och vilken levnadssätt man har ska inte behöva få folk att se ner på en!







Må Allah sbt underlätta det för oss och vägleda oss, Amin! Tillsammans är vi starka inshaAllah! // Syster A


Kommentarer
Postat av: AbdAllah

Aselamo aleikom :) Är det okej för en syster att gå runt i jeans ? Som vissar hennes former eller om hon har på sig en kofta som kan vissa storleken på hennes bröst, Alltså borsätt från hur praktiserande man är, får man ha jeans som är tajta och ha kläning över ? De skapar väl fortfarande fittna för bröder om man är i mosken och har på sig sånt ? Eller

2010-12-16 @ 04:14:17
Postat av: / Syster S

Nej det är absolut inte okej att en syster visar former.

Allah SWT nämner i två ställen i koranen om Hijab:



[33:59] Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till [alla] troende kvinnor - att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.



[21:31]”Och säga till de troende kvinnorna att de bör sänka sina blickar, och att skydda sina privata delar, och att inte visa sin skönhet förutom det som framgår av den, och utöka sin huvudtäckandet för att täcka sina barm, och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag.”



Vi ska inshAllah skriva mer om Hijab, men hoppas svaret räckte. Baraka Allaho fik!

2010-12-16 @ 13:38:46
Postat av: Ung Muslim

Assalamo Aleykom!



Jag tror på Allah, jag tror på Allah profeter, böcker och änglar. Jag fastar men jag ber inte för att jag inte kan och har inte fått lära mig det,så tänkte om ni kunde skriva ett inlägg om hur man ber.



Det var också en annan sak jag vill fråga. Grejen är att jag på senaste tiden har hängt med fel personer som får mig att göra fel grejer ( så klart är det också upp till mig själv att säga emot, men jag är dålig på det) men jag vill ägna mer tid åt islam och min familj. För jag på senaste tid gjort min familj besviken och det gör ont men jag har inte gjort nått så saken blivit bättre. Vad tycker ni att jag borde göra??

2011-06-06 @ 13:22:02
Postat av: Syster Sundus

Wa Aleykomo salam kära syster/broder!



Om du ser på de tidigare inläggen så har vi skrivit massor angående bönen, jag tycker du bör börja med att läsa första inlägget och sen kan du gå vidare till "Hur man gör tvagning (wuduu) och hur man utför bönen (salaah)!" Och där står det allt. Och är det någit som är otydligt så kan du gärna fråga inshAllah.^



Det jag tycker du bör göra först och främst är att börja gå till mosken nära där du bor och lära känna unga muslimer där och försöka att hålla kontakten med de och då menar jag någon ung som är praktiserande och kan hjälpa dig. När du inshAllah börjar be då ska du alltid under Fajr bönen (gryningen)göra dua och be Allah (SWT) att hjälpa dig. Och om du bor i Stockholm så ställer gärna upp inshAllah och hjälper dig.

Och vänner spelar stor roll ska du veta: Allah (SWT) sade i koranen: ’’Troende! Välj inte till bundsförvanter dem som ger er tro till föremål för hån och skämt, vare sig de hör till dem som mottog uppenbarelsen före er tid eller till förnekarna – men frukta Gud, om ni är sanna troende.’’ Koranen 5:57



Kontakta mig inshAllah, Wasaalam!

2011-06-07 @ 21:54:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0