Vilka är muslimer?

Assalamo aleykom! :D


Det arabiska ordet "muslim" betyder bokstavligt "en som underkastar sig Guds vilja". Islams budskap är ämnat för hela världen och vem som helst som accepterar detta budskap blir muslim.


Vissa misstar sig och tror att Islam är en religion bara för araber, men ingenting kan vara längre från sanningen då ca 80% av världens muslimer inte ens är araber! Även om de flesta araber är muslimer, finns det araber som är kristna, judar och ateister, och kolla bara på människorna som lever i den muslimska världen, det visar oss att muslimer kommer från alla möjliga olika ställen, etniska grupper och nationaliteter. Från allra första början har Islam haft ett universellt budskap till alla människor, vilket kan belysas med det faktum att Profeten Muhammads (må Allahs Frid och Välsignelse vila över honom) följeslagare inte bara var araber, där fanns även perser, afrikaner och romerska bysantiner.


Att vara muslim innebär ett fullständigt accepterande och aktivt lydande under Gud enligt Hans uppenbarade vilja, och den sanne muslimen accepterar frivilligt att grunda sin religion, sina värderingar och sin tro. En muslim är en människa som frivilligt accepterar Guds högsta myndighet och som strävar efter en total omläggning av hela sin tillvaro, så att den blir i överensstämmelse med Guds uppenbarelser. En muslim arbetar på att bygga upp sociala institutioner, som avspeglar Guds vägledning. En muslim tror på det gudomliga ursprunget hos alla religioner i världen. Islams heliga bok förklarar att Gud upprest profeter i alla nationer för att vägleda människorna till den sanna och rätta vägen. Eftersom Han är den Kärleksfulle Skaparen och Uppehållaren av hela världen, kan Han inte bli partisk och utvälja endast en nation för att uppenbara sitt budskap. En muslim måste tro på profeterna i alla Guds religioner. Han kanske känner sig bedrövad över hur judarna och de kristna  har övergett och förvanskat Mose och Jesu ursprungliga läror, men han kan aldrig tala emot dessa religioners heliga profeter, för han har blivit vägledd av den Heliga Koranen att tro på dem som Guds sanna ords rättfärdiga profeter. Han har samma respekt och kärlek för dem som han har för profeten Muhammad (frid över honom)



Uttrycket muhammedanism eller muhammedaner är en helt felaktig beteckning för Islam och kränkande mot dess anda. Muhammad är inte muslimernas gud utan Guds sändebud, därför tycker inte vi muslimer om att kallas muhammedaner. Islam är i själva verket en egenskapsbenämning. Vem som än har dessa
egenskaper, må han sedan tillhöra vilken grupp, vilket samhälle, land eller stam som helst, är en muslim.



En sann muslim är den som följer islams underbara system. Sanningen är att många människor hävdar att de är muslimer fast de är långt ifrån att praktisera sin religion. Å andra sidan finns det de som inte är muslimer fast
de i deras hjärtan är sanna muslimer. För denna orsak och fakta att Gud är Domaren av oss alla, har ingen muslim rätten att säga ”du och du kommer att hamna i paradiset och du och du kommer att hamna i helvetet”.



Över en och en halv miljard människor (typ en fjärdedel av världens befolkning) av många olika grupper, nationaliteter och kulturer på jorden förenas av sin gemensamma muslimska tro. Av dessa lever ca 18 % i Arabvärlden. Världens största muslimska samhälle finns i Indonesien, och betydande delar av Asien och mycket av Afrika är muslimskt, medan minoriteter finns i Ryssland och i Kina, Nord- och Sydamerika, Europa och Oceanien. För muslimer är Islam både en religion och en hel livsväg.





Må Allah sbt vägleda oss alla till den rätta och raka vägen, och InshAllah stärka vår tro! Amin! // Syster A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0