BAKTAL!

I GUDS, DEN NÅDERIKES, DEN BARMHÄRTIGES NAMN!

Assalamo Aleykom kära syskon hoppas ni inshAllah mår bra och må ni  vara i bästa tillstånd av Iman , kärlek och hälsa! :) 

Idag tänkte jag skriva om ett jätte viktigt ämne som många inte tar på allvar, något som har större synderna och något som kan få en människa att hamna i elden om man inte är försiktig och vaktar sin tunga. (Ibn Daqiqa sa: ”Baktal är en droppe från en av dropparna i helvetet. På dess ände finns de som råder och styr. Det är dom som får lyssna till alla problem.”)


Profeten Muhammad  frågade: ”Vet ni vad som är baktal?
Dem sade: "Allah och Hans Sändebud vet bäst."

Profeten Muhammah
 sade: ”Det är att nämna din broder på ett sätt han ogillar.”
De frågade: ”Men om det är en sanning?"
Profeten Muhammad
 sade: ”Om det är sant, är det baktal och om det inte stämmer så har du förtalat honom.” (Muslim)

Profeten Muhammad (SAW) sade:
En tjänare kan säga ett ord utan att förstå att det han sagt kan få honom att falla in i elden längre än distansen mellan öst och väst.” (Bukhari) 

Tungan uttrycker det som finns i hjärtat. En människa med sjukt hjärta har lätt för att baktala eftersom han har brist på Taqwa (Gudsfruktan). Vårt tal kan inte vara rent om inte hjärtat är rent. SubhAllah man märker direkt ifall en människas hjärta är gott på hans tal. Mina kära syskon tänk innan ni talar, i en hadith så sade Profeten Muhammad (SAW):

 ”Det finns en bit kött i er kropp, om den är frisk är hela kroppen frisk. Om den är sjuk är hela kroppen sjuk. Denna köttbit är hjärtat”. (Bukhari, Muslim) 


Tänk såhär:

· Kommer det här att tillfredsställa Allah?
· Kommer det att föra mig närmare Allah?
· För detta med sig lydnad till Allah?
 Gör det verkligen det? Sitt med dig själv och TÄNK om det verkligen gör det.

Inte ett ord vi säger glöms bort eller förbises. Allah säger:
 
"Inte ett ord yttrar han eller hon utan att det finns en övervakare vid honom redo (att skriva ner det).” (Qaf 50:18)
 
"Sannerligen, er Herre är Evigt Övervakande (över dem)." (Fajr 89:14)
 
Vi har fått det bästa exemplet att följa, profeten Muhammad (SAW), och i en annan hadith sade han: ”Den som tror på Allah och den sista dagen ska tala gott eller hålla tyst.” (Bukhari, Muslim)

Ibn Umar sade att Profeten (SAW) sade: ”Tala inte mycket utan att göra dikhr Allah (åkallelser), för säkerligen, mycket prat utan dikhrAllah gör hjärtat hårdare.” (Tirmidhi)

Mina kära dyrbara bröder och systrar för mycket prat gör hjärtat hårdare. I profeten Muhammads (SAW) tid var det en man som alltid var tyst och en gång så frågade en man honom, varför är du oftast tyst? Och SubhAllah då svarade han, för att jag har inte så mycket gott att säga. Om ni nu har så mycket som är dåligt på hjärtat, låt det inom dig!
 Så fort ni hör någon baktala sitt inte bara där och lyssna utan gör såhär:

1. Sluta prata om det eller tillrättavisa, be dem sluta prata illa, baktala. "Syster/bror, frukta Allah, det du gör är baktal vilket är en större synd!"

2. Om personen vägrar att sluta ska man resa sig och gå där ifrån, man får inte stanna någonstans där en annan muslim blir illa omtalade.

3. Om man inte kan gå eller är för svag för att lämna gruppen ska man tillägna sina tankar till Allah och göra mycket dhikr för att försöka undgå det som sägs.


Det är obligatoriskt för en muslim, som sitter i ett sällskap där man baktalar någon annan, att stå upp och försvara henne/honom och få tyst på den som baktalar, du kan t ex. säga Etaqillah (frukta Allah)!
Och jag vet att många tycker att det är svårt men om du tycker det så kan man gå till den som baktalar och ge honom/henne ett råd. Om han/hon vägrar ska man resa sig och gå därifrån, för det är inte tillåtet att sitta med någon/några som där någon blir baktalad. Om man tycker att det också är svårt ska man uppehålla sig med att göra dikhr Allah så att du inte hör pratet så att det inte skadar dig. Men ha alltid ren avsikt. SubhAllah det finns alltid en lösning till allt, så säg inte att det är svårt eller jag kan inte utan det går så länge du har viljan!
 
Profeten Muhammed  motsatte sig all slags baktaleri, även om det kom från hans egen familj. En gång kom det en kvinna på besök hos Aishaoch när hon sedan skulle gå, signerade Aishamed sin hand och indikerade till Profeten Muhammad  att kvinnan var kortväxt. Profeten Muhammad  sade då till henne: ”Du har baktalat!”
 Till och med det är baktal att bara säga  "kolla kortisen " är baktal så vi måste vara väldigt försiktiga!

Vi ska ta baktaleri lika allvarligt som de tidigare generationerna, så inshAllah vi ska hjälpas åt och kämpa för att bli bättre på det!




Må Allah (SWT) förlåta oss för våra synder och inshAllah underlätta allt för oss! Amin.. // Syster S





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0