Vad är Islam?

Namnet Islam kommer från arabiskan och betyder underkastelse, underordnande. Muslim betyder en person som underkastar sig, underordnar sig Guds vilja. Islam är ett ord som innebär att känna sig undergiven och ödmjuk inför Gud. Det betyder också underkastelse och lydnad. Som religion står Islam för fullständig underkastelse och lydnad inför Allah, vår skapare. Ordet Islam innebär också  frid, att känna själslig harmoni, sinnesfrid, att vara trygg inom sig själv och med andra. Därför är muslimen en person som känner sig undergiven och lyder Allahs lag. Genom det får han frid och trygghet, fred mellan Skaparen och hans skapade varelse. Undergivenhet inför Allah är inte resultat av rädsla utan av kärlek, övertygelse och vilja att förtjäna Allahs förlåtelse, belåtenhet, barmhärtighet och gottgörelse i detta liv och i det kommande. Islam innebär lydnad eller underkastelse av ens egen vilja till Allah (SWT).

Islam har givits av Allah (Gud), skaparen själv, som nämndes i den sista Heliga skriften, Koranen: ”I dag har jag fullkomnat er religion åt er, gjort min nåd fullkommen och funnit för gott att giva er Islam.”(Al.Maida,5:5)

Muslimer kallar Gud för Allah. Namnet Allah har används av alla profeter, från Adam till Muhammed (SAW).
I Islam väljer man inte om man vill be direkt eller inte till Allah (swt) utan det är vad det innebär att vara som muslim, det är endast Allah (swt) man ber till. Inte till någon eller något annat. Man får alltid själv ta ansvar för sina handlingar, man får stå för dem själv och ta itu med dem. 

Islams heliga skrift är Koranen. Det var Muhammed (SAW) som fick Koranen uppläst för sig genom ängeln Gabriel. Koranen är Guds ord. Islam är uppbyggt av fem pelare; bönen, fastan, vallfärden, bekännelsen och allmosan.

Islam grundades på 600-talet e. Kr. av Muhammed (SAW). Ordet islam hör ihop med ett verb som betyder underkasta sig eller att överlämna sig. En muslim underkastar sig den ende Guden, Allah, och har inga andra gudar vid sidan om honom. Islam har sitt andliga centrum i Mecka i Arabien. Var fjärde människa är muslim idag. Under de senaste 20 åren har antalet muslimer i världen ökat snabbt. Enligt statistiken från 1973 fanns det cirka 500 miljoner muslimer i världen, och i dag är siffran 1,5 miljarder. De flesta lever i Afrika och Asien. I EU bor omkring 13 miljoner muslimer, varav 3,2 miljoner i Tyskland, 2 miljoner i England, 4–5 miljoner i Frankrike. I Sverige finns cirka 300 000. Ungefär 2 procent av Europas befolkning är i dag muslimer.

Islam är något som fyller hjärtat och om det praktiseras rätt, blir man en stadig dyrkare. Gud den allmäktige säger: ”Säg, "Mina Kontaktböner (Salat) mina seder för dyrkan, mitt liv och min död, är alla tillägnade absolut endast GUD, universums Herre.” ."(Qur''''an 6:162)

Al-hamdulillah!

Frid vare med er.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0