Alla dessa fördomar...

Det finns många som är intresserade av islam och fascineras av muslimer, samtidigt som de är rädda för oss. Rädda på grund av alla fördomar man får genom åren. På allvar tror vissa att muslimer slår sina fruar, bor i harem, att kvinnan inte har några rättigheter och att det enda vi gör är att stå i köket och passa upp på männen. Att det är synd om kvinnor och att vi är förtryckta, något som är en ganska vanlig föreställning bland folk i väst. Samtidigt undrar jag, vill dessa personer som tänker så inte försöka förstå varför muslimer behandlar sina kvinnor så där, om det verkligen har med islam att göra? Är det inte en plikt för varje människa att ta reda på saker man undrar/tror istället för att döma?

Saknar man kunskap om något är det lätt att skapa en bild utifrån det man har läst eller hört, utan att fördjupa sig mer eller vara mer kritisk. När man saknar kunskap ger man utrymme för rädslan och fördommarna. En sak som många icke-muslimer missar, är andligheten i religionen. Man diskuterar lagar och regler, rättigheter och skyldigheter, men nästan aldrig andligheten, att underkasta sig Guds vilja, att lägga sitt liv i Guds händer, den där känslan i hjärtat. Man ser islam som en ideologi istället för en religion, och hur förklarar man för en omgivning som inte ger utrymme för andlighet vad det betyder att bli muslim? Jag snackar inte bara om människor som har fördomar om islam, visst finns det muslimer som har fördomar om andra också, vilket är helt fel. Vart har respekten försvunnit? Sedan finns det ju många som konverterar till islam, och jag syftar nu på kvinnor. Tror ni själva att dessa kvinnor vill konvertera till en "förtryckt" religion? Det verkar ju inte logiskt. Tyvärr är det så att media sprider mest fördomar om islam. Sen fattar jag inte att folk kan bli så otroligt hjärntvättade.
MEN, tänker inte bara skylla på icke-muslimer. Vi muslimer har minst lika stort ansvar. VI måste vara bra förebilder, visa vilken underbar religion vi har och vara goda människor. VI måste vakna upp och se till att dessa fördomar försvinner. Vi är faktikst ganska många muslimer i Sverige om man tänker efter. Ska vi bara låta alla dessa fördomar vara? Om alla tänker "Jag kan inte göra något" så kommer vi ju ingen vart! När någon händelse inträffar, som självmordsbombare/slöjförbud osv behöver muslimer inte flippa ur totalt. Visst blir vi arga som blir behandlade på det sättet, men det är som att media typ väntar på att muslimer ska kaosa bara för att visa andra att islam är sådär, muslimer som flippar sönder bara för en "teckning". Vi måste agera på rätt sätt. Och en till sak, nu menar jag inte att man ska bli bästa vän med icke-muslimer eller något, men om VI alla lär känna varandra så kommer fördomarna också försvinna. Vad väntar vi på? Ett tecken? Lösningen kommer inte hur som helst direkt, det är vår plikt att visa att fördomarna inte stämmer och att det endast är brist på kunskap! Må Allah ge oss tålamod och hjälpa oss att kämpa mot alla fördomar, samt skydda oss från det onda, Amin! // Syster A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0