När är Eid egentligen?

Assalamo aleykom! Det har gått alldeles för snabbt. SubhanAllah, tiden bara rinner iväg. Många undrar när Eid är, och det är antingen imorgon eller på onsdag. Månaden är som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har förklarat i saheh al-bukhari 29 eller 30 dagar lång. Alltså är det den 29:e dagen vi fastar idag, och Eid är antingen den 30:e eller 31:a dagen. Om man ser nymånen så blir den 29 dagar och eid på tisdag, om det t.ex. är molningt eller att nymånen inte kommit än så blir eid på onsdag och Ramadan 30 dagar. Början och slutet av Ramadan kan bara beslutas när man ser månen i himlen. Månaden börjar med den nya månen och månaden slutar med en nymåne. Man undrar alltid när Ramadan börjar och slutar. Enligt den traditionella metoden, som nämns i den heliga boken Koranen är det att titta på himlen och kolla efter nymånen. Denna observationen av månen markerar början av Ramadan och ramadan slutar när nymånen syns igen.
Berättat av Ibn ’Umar:

Jag hörde Allahs Budbärare (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)  säga, ’’När ni ser nymånen (för månaden Ramadan) börja att fasta och när ni ser nymånen (för månaden Shawwal) sluta att fasta; och om himlen är molnig (och ni inte kan se månen) anse då nymånen (månaden) Ramadan (som 30 dagar).


Så vänta bara på månen! Eid är snart inne kan ni förstå det? Vilken ära det har varit att få fasta den underbara månad av Ramadan, jag önskar er en bra framtid, må vi alla se sötman i islam,  må Allah ha accepterat vår fasta och våra böner och förlåtit våra synder, Amin! Blir det vår sista ramadan så må Han vara nöjd med oss innan Han tar våra själar, assalamo aleykom wa rahmatullahi wa barakathu och Eid mubarak!// Syster A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0