Meningen med livet

Många människor strävar efter att finna en mening med livet. De nöjer sig inte med att bara finnas till och försöka göra det så trivsamt för sig som möjligt medan de lever. De har svårt att acceptera att det inte skulle finnas någon högre mening med att de finns till.
 


En del använder religionen för att ge livet ett ändamål. De tror att de genom att leva på ett visst sätt kan göra sig förtjänta av att hamna i paradiset eller uppnå något. Och de lever lyckliga med sin tro. Andra tillhör de människor som har svårt att tro på det vi inte kan se. De har därför svårt att acceptera någon gudomlig mening med livet.

Men vad är det då för mening med livet? Är vi alla här bara på grund av en slump och är alla våra handlingar egentligen meningslösa? Eller finns det något slags högre mening med det hela? Livet är helt enkelt en utmaning.  

  

Är mening med livet i världen så enkel som att äta, arbeta, sova, skaffa några materiella saker och  njuta av det i livet. Är detta vårt syfte? Varför är vi födda? Vad är avsikten med vår  existens? Vad är visheten bakom skapelsen av människan och det väldiga, och fantastiska universum? Tänk efter i dessa frågor!

Om jag frågar någon om varför vi äter, kommer denne att svara att det är närande och för att närande upprätthåller livet. Om jag frågar någon varför vi arbetar, kommer denne att svara att det är ett behov för att stödja sig själv och försörja  familjen. Om jag frågar någon  varför vi sover, varför vi klär och tvättar oss kommer denne att svara att detta är vanliga  behov för alla människor. Vi kan följa denna typ av frågor med hundra andra frågor, vi kommer att få samma eller liknande svar oavsett ras, kultur eller språk. Sedan när vi frågar vad är den verkliga meningen med livet, kan vi få många och olika svar. Detta för att människor är förvirrade.  De vet verkligen  inte. De stampar i det mörka, och istället för att säga att de inte vet, erbjuder de vilket svar som helst. Vad andra människor har övertygat dem om att säga. Tänk efter!


Våra liv här på jorden har en viss mening; det är inget resultat av en naturlig händelse; inte heller som straff för att Adam och Eva åt av det förbjudna trädet. Vi är här enligt Guds plan. Livet är ett test; det är en chans för oss att prova oss om vi är värda ett evigt lyckligt liv efter döden. Gud skapade inte oss för de få årens skull på jorden. Muhammed, vår profet sade: "Ni är inte skapade för att dö, tvärtom, ni är skapade för ett evigt liv".


Enligt Islam, slutmålet för människorna är livet efter döden. På domedagen kommer alla människor att återuppstå och bli förhörda av Gud om vad de ägnade sina liv åt. Livet efter detta kommer att vara evigt. Hur det kommer att vara; lyckligt eller plågsamt; beror helt och hållet på våra gärningar. Det är för att hjälpa människorna till den rätta vägen som Gud sände många profeter. Muhammed (saw) är den sista och Islam är den slutgiltiga och kompletta versionen av Guds budskap till människorna.


Ingen ska pressa dig att ta förhastade beslut, att acceptera något i den Islamiska läran. Därför undervisar Islam att man har friheten att välja. Även när man inser sanningen blir man inte tvungen att anta den.




Fred vare med er! / Syster A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0