Paradiset

Livet på jorden är bara en liten del av en muslims liv. Det är en förberedelse inför det eviga livet efter döden. Det är på jorden som man bevisar sin tro. Gud skiljer inte på goda och onda människor utan troende eller icke troende. Den trogne kommer att leva ett lyckligt liv efter döden i paradiset. Dem ska lönas. I paradiset vilar allt i Islam. Paradiset är målet för varje muslim.


En punkt som ofta tas upp av icke muslimer är att i Islam blir man räddad endast genom att utföra goda gärningar, som att be, fasta, betala zakat och vara en god person. Den punkten är inte helt fel, men samtidigt är den inte helt korrekt. Visserligen kommer muslimer att komma till Paradiset genom att vara goda människor och följa Allahs påbud osv. Dock är tillträdet till Paradiset inte endast baserat på goda gärningar, utan det baseras också på tro. Som Koranen säger i sura Al-Asr,

 ‘’VID DEN flyende tiden människan förbereder helt visst sin egen undergång, utom de som tror och lever ett rättskaffens liv och råder varandra (att hålla fast vid) sanningen och råder varandra (att bära motgångarna med) tålamod.’’ [Koranen 103:1-3]

Gud säger i Koranen: "[Muhammad] Ge dem som tror och lever rättskaffens det glada budskapet att lustgårdar, vattnade av bäckar, väntar dem; var gång de förses med frukt därifrån skall de säga: Detta är vad vi försågs med i forna dagar - de kommer nämligen att få sådant som påminner om det [förgångna]. Och [deras], renade från [all jordisk] orenlighet, och där skall de förbli till evig tid." (Koranen: 2:25)

Gud säger också: "Tävla [därför] om [att vinna] er Herres förlåtelse och ett paradis, lika vidsträckt som himlarna och jorden, vilket är berett att ta emot dem som tror på Allah och Hans Sändebud. I Sin godhet låter Gud Sin nåd [flöda] över den Han vill - Guds nåd är en outsinlig källa." (Koranen: 57:21)


Profeten Mohammad(saw) har sagt till oss att den person med lägst rang i paradiset, skall ha tio gånger mer än denna världens gåvor.  Berättad i Sahih Muslim, #186 och Sahih Al-Bukhari, #6571.

Profeten Mohammad(saw) har sagt: {Ett område i Paradiset motsvarande storleken på en fot, skall vara bättre än hela världen och allt som finns på den. Berättad i Sahih Al-Bukhari, #6568 och Mosnad Ahmad, #13368.
Han sade också: {I Paradiset finns ting som inga ögon har sett, som inga öron har hört och som ingen mänsklig sinne har tänkt på. Han sade också: {Den mest olyckliga mannen i hela världen bland de som är menade för Paradiset, skall få uppleva Paradiset ett ögonblick. Sedan skall han bli frågad: "Son av Adam, har du någon gång varit utsatt för lidelser? Har du någon gång upplevt motgång?" Och han skall svara: "Nej, vid Gud, O Herre! Jag har aldrig varit utsatt för lidelser, och jag har aldrig upplevt någon motgång."}

Om du kommer in i paradiset, skall du leva ett mycket lycklig liv utan sjukdomar, smärta, tristhet eller död. Gud skall vara nöjd med dig, och du skall leva där för evigt. Gud säger i Koranen:

"Men de som tror och lever ett rättskaffens liv skall föras till lustgårdar, vattnade av bäckar, där de skall förbli till evig tid. Och där skall [deras] hustrur vara hos dem, renade från [all jordisk] orenlighet och Vi skall låta dem smaka den fullaste lycka." 
(Koranen: 4:57) 

’Gud har lovat de troende, männen såväl som kvinnorna, ett paradis, vattnat av bäckar, där de skall förbli till evig tid, och sköna boningar i dessa Edens lustgårdar; men större än allt detta är Guds välbehag – detta är den stora, den lysande segern.’’ (Sura: 9:72)


’Guds välbehag’’ – är inte det andligt?

Det mest slående uttrycket av vad en troende känner när den vinner Allahs välbehag är att Han manifesterar Sig Själv för dem på ett sätt så att de kan se Honom. Det är omöjligt i den här världen eftersom Koranen säger: ’’Människans öga ser Honom inte...’’ 6:103. Men enligt Koranen, så kommer Allah att manifestera Sig Själv för sina troende tjänare, i det liv som kommer.

’’Den dagen skall (någras) ansikten lysas upp av glädje – de får skåda sin Herre’’ Koranen 75:22-23 och ’’En nåderik Herre skall hälsa dem med ordet: ’’Fred!’’ Koranen 36:58 ’’(Och de skall) ta plats inför en allsmäktig Konung i sanningens (församling).’’ Koranen 54:55

 

Med andra ord, den största möjliga välsignelsen som en troende kan få är en djup känsla av Allahs barmhärtighet och vilja. Genom att vinna Hans välbehag, erfar de en lycka och glädje som inte kan jämföras med materiell välsignelse. Det är Allahs vilja som ger värde till Paradisets andra välsignelser. Samma välsignelser som finns på jorden i en viss utsträckning, men de har ingen betydelse för troende så länge som de överträffar de gränser som Allah etablerat.

’’Och de skall säga: ’’Vi lovar och prisar Gud som har befriat oss från all sorg! Helt visst förlåter Vår Herre mycket och Han erkänner (Sina tjänares) förtjänster. I Sin nåd har Han anvisat oss denna eviga boning, där vi aldrig ska känna trötthet eller leda!’’ Koranen 35:34-35

 


InshaAllah att vi alla hamnar i Paradiset!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0