Prövningar

Assalamo Aleykom!

Många möter mot­gångar i livet vil­ket man såklart hatar och försöker kämpa sig igenom. Ibland går det så långt att man inte vill leva längre. Man kanske inte ser någon annan utväg från sina pro­blem än döden. Är de tan­karna tillåtna? När en per­son vill ta sitt liv, efter att ha fått en depres­sion, gör han något som pro­fe­ten – över honom vare Guds frid och väl­sig­nel­ser – för­bju­det då han sagt:

"Ingen av er bör längta efter döden på grund av något job­bigt som drab­bat er. Kän­ner man på detta sätt skall man säga: “Gud! Ge mig liv om du vet att det är bättre för mig. Och ge mig döden om det vet att det är bättre för mig.”

Där­för är det inte rätt att önska livet av sig efter att ha ham­nat i svå­rig­he­ter. I stäl­let ska man ha tåla­mod och för­vänta sig en belö­ning från Gud när man väl­jer att härda ut. Man ska också vänta sig att en lätt­nad ska komma då pro­fe­ten – över honom vare Guds frid och väl­sig­nel­ser – har sagt:

"Var med­ve­ten om att segern kom­mer med tåla­mod, lätt­nad efter nöd, och lugn efter vedermödor". 


Den som utsätts för en pröv­ning bör veta att dessa pröv­ningar avskri­ver syn­der som han har gjort. En tro­ende drab­bas inte av oro, sorg eller smärta utan att Gud avskri­ver några av hans syn­der. När en per­son har tåla­mod och för­vän­tar sig belö­ningar från Gud räk­nas han som de tål­mo­diga. Detta sta­die är myc­ket upp­höjt, och Gud säger om dem som befin­ner sig där:

"För­kunna för de tål­mo­diga och uthål­liga ett glatt bud­skap – för dem som när de drab­bas av olycka och mot­gång säger: ”Vi till­hör Gud och till Honom skall vi åter­vända.”  (Koranen 2:155 – 156)

Döden i sig löser inte några pro­blem. Tvärtom kan situ­a­tio­nen bli ännu värre. Hur många män­ni­skor dör inte när de har det svårt i livet sam­ti­digt som de hand­lar fel­ak­tigt mot sig själva, syn­dar och inte rik­tar sin ånger mot Gud? Dör en män­ni­ska i det till­ståndet är tiden till straf­fet bara än närmre. Vore han i stäl­let vid liv skulle kanske Gud väg­lett honom mot ånger, att söka för­lå­telse, tål­mo­dig­het och att möta pro­ble­men med hopp om lätt­nad. Allt detta skulle vara bra för honom. Där­för bör man vara tål­mo­dig och för­vänta sig lätt­nad från Gud. Han säger i Sin Skrift:

"På pröv­ning föl­jer lätt­nad! [Ja,] på pröv­ning föl­jer lätt­nad! (Koranen 94:5-6) 


Straff är vad som sker människorna som svar på deras dåliga gärningar. Prövningar skickas för att testa människor, och folk kan testas med bra eller dåliga saker. Allah nämner i Koranen att när ont drabbar oss så är det vad  våra egna händer har förtjänat. Även vår älskade Profet (SAW) sa i en hadith att de som blir mest prövade är Profeter, sedan de som har mest gudsfruktan efter dem. Därför, i vårt dagliga liv när saker går fel, hur kan vi då veta om det är vår syndighet eller Allah kärlek, och skickar därför en prövning.
Att motgångar är prövningar, eller frestelser, är vi medvetna om. Men även medgångar är prövningar, då vi testas på vår tacksamhet och högmod. Var därför noga med att alltid säga alhamdulillah, och att hela tiden veta att alla medgångar du får är från Allah s.w.t.


Koranen 39:49
NÄR MÄNNISKAN drabbas av ett ont, anropar hon Oss [om hjälp]; men när Vi skänker henne av Vårt goda, säger hon: "Detta får jag på grund av min kunskap [och min klokhet]." Nej, detta [goda] är en prövning, men de flesta inser det inte.




Tänk på att efter varje svårighet kommer lättnad inshaAllah! Och ge inte upp, förlora aldrig hoppet. Må Allah skydda oss från allt ont och vägleda oss, Amin! / Syster A


Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Grym sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-07-20 @ 05:20:18
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0