Be fajr i tid!


Assalamo aleykom!

Många bröder och systrar har problemet att det är svårt att inte stå för salaat al-Fajr bönen i tid. Under Ramadan brukar de flesta be fajr i tid eftersom att man går upp för att äta. Men när det inte är Ramadan då? Ska man strunta i att be fajr i tid då? Man ska ALLTID vakna för att be fajr, oavsett vilken tid den är. När fajr är tidigt eller vad man ska kalla det brukar många vara vakna till dess. På vintern är fajr normal tid på morgonen, så det är ändå när man brukar gå upp om man har jobb/skola, man brukar hinna be innan fajr går ut. Men sen brukar ju fajr vara mitt på natten vilket gör det svårare.


Det finns egentligen inga ursäkter för att inte be fajr. Man kan inte skylla på att man är trött, för det går att vakna, man måste bara hitta sitt sätt. Tänk på "Assalato kayron mina knawn" (Bönen är bättre än sömnen). Dessutom tar bönen inte särskilt många minuter av ens sömn. Många kan stanna uppe och strunta i sin sömn när det gäller filmer, chatt osv, så varför inte ta några minuter till något viktigt istället? Muslimen bör känna [till och börja med] Salaat al-Fajrs status hos Allah.


Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa: "Den som ber gryningen bönen i församlingen, är det som om han hade bett hela natten lång(Muslim, s. 454, no. 656; al-Tirmidhi, 221).


"Änglar kommer till er i skift genom natt och dag. De möts vid Salaat al-Fajr och Salaat al-'asr då de som hade stannat med dig på natten stiger, och ombeds av den som vet bättre än de (Allah): "Hur hittade ni min tjänare?" De säger "Vi lämnade dem när de bad, och vi kom till dem när de bad." (Rapporterat av al-Bukhaari, al-Fath, 2/33).

I Koranen, sura An-Nisa', vers 103 säger Allah (swt):

" Förrätta bönen. Bönen är för de troende knuten till bestämda tider"

Några tips på att vakna till fajr!

- Använd din mobil som väckarklocka och när väckarklockan ringer ska det vara ett högt ljud och en meter ifrån dig så att du måste resa dig för att stänga av den.

- Sov tidigt så att du inte är för trött. 

-  
Ha en uppriktig avsikt och var bestämd när du går och lägger dig att du SKA vakna till fajr. En person med hopp att larmet inte ska gå, och att ingen ska komma och väcka honom, tillsammans med ett korrupt avsikt - [den personen kommer] inte att kunna vakna upp för att be Fajr.

- Kom ihåg Allah så fort du vaknar. Vissa människor kan till en början vakna upp och sen somna om igen. Men om en person minns Allah direkt efter att man vaknat, kommer detta lossa en av Shaytaans knutar, och kommer att motivera honom att stiga upp. När han utför tvagningen (wudu), blir hans beslutsamhet starkare, och Shaytaan drivs längre bort, och när han ber, så besegras han shaytaan, och  hans balans (goda gärningar) blir tyngre, och han kommer att känna sig glad och energisk

- Sätt inte alarmet för tidigt. Om en person vet att det fortfarande är en lång tid kvar till tiden för bön, kan han tänka, "jag har fortfarande tid, kan sova lite mer ..." Alla borde veta hur man hanterar sig själv och undvika denna situation.

- Ät inte mycket innan du lägger dig. Att äta för mycket får en att sova djupt. Den som äter mycket blir väldigt trött och sover mycket, så man bör försöka äta lätt på kvällen.

- Ha sällskap. Försök be med familjen och förhoppningsvis kanske det finns någon som kan väcka dig som är bättre på att vakna till fajr.

Du'aa är en av de största källorna till styrka och framgång i allt. Läs också dua när du vaknat, det kan subhanallah vara så att tex shaytan försvinner för det är shaytan som gör att vi vill sova längre. Många menar  att sömnen blir förstörd för att man måste vakna, men tänk att Allah underlättar för oss, så ber vi kommer vi inte känna trötthet när vi vaknar. Allah kommer underlätta för oss inshaAllah :) Tänk på att Allah kommer vara med en hela dagen för den som ber fajr i tid! 


               

Må Allah hjälpa oss muslimer att be fajr (och alla böner) i tid, Amin! / Syster A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0