Den heliga månaden Ramadan

Assalamo aleykom kära bröder och systrar! Månaden Ramadan är ÄNTLIGEN imorgon subhanAllah. Tänkte skriva om den här heliga månaden och lite om vad den innebär. (Det finns otroligt mycket att skriva om Ramadan, så det kommer fler inlägg om det inshaAllah!) :D 


Ramadan
är den nionde månaden i det islamiska året. Det var under månaden Ramadan som profeten Muhammed (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tog emot Koranen från Allah (swt). Det är därför är Ramadan en mycket viktig månad för oss muslimer. Fastan under Ramadan är en av islams fem pelare och den är obligatorisk för muslimer enligt koranen och profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sunna. 


Allah (swt) säger i Koranen:

"Troende! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - så att ni skall frukta Allah"  [Koranen, al-Baqarah 2:183]


Månaden Ramadan pågår i 29-30 dagar där muslimer runt om i hela världen fastar varje dag från gryning (fajr) till skymning (maghreb). Ramadan är ett årligt tillfälle att komma närmare Allah, stärka familjebanden, sänka pengar till de behövande och öka sin självkontroll samt iman. En av de största gåvorna Allah har givit oss är Koranen, en vägledning och en måttstock mellan rätt och fel.


För att ge människorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt. Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar. Allah vill göra det lätt - inte tungt - för er. Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Allah som har väglett er - kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet
.” [Surah al- Baqarah, Ayah 185]  


Ramadan är en månad av barmhärtighet och välsignelser för de troende. Det är en period för dyrkan, generositet och vänlighet. Då ska man komma ännu närmare Allah och stärka sin relation med Honom. Det finns en hel del möjligheter att göra Allah nöjd, och Ramadan är ett utmärkt tillfälle att passa på att stärka sin iman för den höjs och sänks hela tiden. Ju mer man dyrkar Allah, desto mer iman får man! Dörrarna av barmhärighet är vidöppna och dörrarna av Allahs straff är stänga. Krafterna av ondska, shayteen och fastfängslade.


Abu Hurayrah återberättade att Allahs budbärare (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa "När Ramadan kommer är dörrarna av Jannah öppnade och dörrarna av elden stängda och shayateen är fängslade.." (al- Bukhari och Muslim).


Den riktiga anledningen av Ramadan är att bli en bättre person i slutet av månaden. Ramadan renar bort synderna som man haft under året. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa "Den som fastar under Ramadan med eemaan och hopp om belöning (från Allah) får sina tidigare synder förlåtna". (al- Bukhari och Muslim)

 

                   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0