Bönens vikt

Vet ni hur viktigt det är med bönen? SubhanAllah, det är vårt sätt att dyrka Allah. Vårt sätt att få kontakt med Honom. Vissa menar att fem gånger om dagen är för mycket, men kom igen, hur lång tid tar det egentligen? Du kan slösa tid framför datorn eller tv:n, men inte be? Vi säger att det tar max tio minuter att be en bön, och då menar jag verkligen max. Alltså, 10.5 = 50 min. 50 minuter om dagen för bön max! Hur länge sitter inte ni framför datorn varje dag? Tänk efter lite. Låt inte latheten ta över. Det första Allah kommer fråga dig på domedagen är om bönen! Vad ska ditt svar bli? "Jag orkade inte"?

Be varje bön som om den vore din sista. Vem vet om du kommer kunna be nästa? Slarva inte med bönen. Be i tid och med hjärtat. Må Allah acceptera våra böner, Amin! / Syster A

Hur tvagar man sig?

Börja med att säga Bismillah.

  • Tvätta händerna tre gånger.
  • Skölj munnen tre gånger.
  • Dra upp vatten i näsan tre gånger med tre händer fulla med vatten.
  • Tvätta ansiktet tre gånger.
  • Tvätta armarna från händerna upp till armbågarna tre gånger. Börja med den högra och sedan den vänstra. (Alltså, tre gånger höger arm och sen tre gånger vänster)
  • Stryk sedan över huvudet en gång efter att ha blött händerna. Man drar dem framifrån och bakåt och sen bakifrån och fram igen.
  • Stryk öronen genom att sätta pekfingret i varje öra och stryk utanför dem med tummarna.
  • Tvätta fötterna upp till anklarna tre gånger, börja med höger och sen vänster.
När man är klar säger man:
"Ashhadu anla ilaha illallahu wahdahu la sharika lahu, wa ashhadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuluhu. Allahu-maj'alni minat- tawwabina waj'alni minal- mutahahhirin". Gör man det kommer Paradisets åtta portar att öppnas och man får träfa in genom vilken man vill. Den hadith i vilken profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa till Omar. (Muslem)Vad betyder dessa ord vi använder dagligen?

Assalamo aleykom! Tänkte skriva ner vad olika ord betyder som vi säger varje dag, vi måste ju förstå det vi säger så jag hoppas det hjälper er på traven! :)

Profeten Mohammed (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam- fred vare med honom och det använder vi när vi nämner hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)s namn.
Assalamo Aleykom wa Rahmato Allahi wa Barakato - fred vare med dig och Allahs välsignelser och barmhärtighet. Eet är så vi hälsar!
Al-hamdulillah wa Shoukro Lillah - All ära tillhör Allah och all tacksamhet till Allah. Alltså, när vi tackar Allah säger vi de orden.
Allahu Akbar - Gud är störst.
Allahu Alam - Gud vet bäst.
Astaghfiruallah - Jag söker Guds förlåtelse.
Audhu Billahi mina shaytani Rajim - Jag söker beskydd hos Gud från den fördömde satan.
Bismilahi Arrahmani Rahim - I Gud den Nåderikes, den Barmhärtiges namn.
Al-Akhira - Det tillkommande livet. (Livet efter döden)
SubhanAllah- "Ära vare Gud", på engelska översätts det "Glory to God". Denna fras används ofta när vi prisar Gud eller förundras av Hans egenskaper, gåvor eller skapelser.
Ašhadu an lā ʾilāha ʾilla-llāha, wa ʾašhadu anna Muḥammad(an) ʿAbduhu wa Rasul Allah - "Jag vittnar att det inte finns någon gudom annan än Gud och jag vittnar att Muhammad är Guds sändebud." 
Sabr- Tålamod
Ajr- Belöning
Dunya- Liv
Jannah- Paradis
Etaqillah- Frukta Gud 
Akhlaq- Moral, beteende
Iman- Tro
Momin- Troende
InshaAllah- Om Gud vill


Ash-Sharh

Surah 94, (Har vi inte öppnat ditt bröst?)


I GUDS, DEN NÅDERIKES, DEN BARMHÄRTIGES NAMN!

"HAR VI inte öppnat ditt bröst och lyft av bördan som tyngde din rygg? Och lagt ditt namn i var mans mun? På prövningen följer lättnad! [Ja,] på prövningen följer lättnad! Stå upp, när du har fullgjort [din uppgift],
och vänd dig med hela ditt hjärta [i bön] till din Herre. " 

Systerskapet, en så vacker gåva!

Profeten Mohammed (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa:

"Man antar sin väns levnadssätt, så man bör vara noga med vilka man väljer till vänner." (Ahmad). Det var det här jag snackade om!

Vem tar du som din syster? Berättar du för dina systrar hur mycket du älskar dem? Glöm inte att göra det! Vet du vad systerskap är? Jag älskar inte mina sytrar bara sådär, jag älskar er för Allahs skull. Ni är sanna gåvor från Allah och jag tackar Honom som gett mig er. Jag har många vänner, men vissa är annorlunda. Mina systrar bryr sig om mig, när jag känner att andra bara struntar i mig. Ni finns där för mig när jag behöver hjälp, när de andra bara drar. Ni förstår mig, när andra inte ens försöker. Ni fyller mitt hjärta när andra gör mig mer stressad. Ni påminner mig om Allah när andra får mig att glömma. Tack för att ni ger mig råd när jag varit så förvirrad. Tack för att ni hjälpt mig hitta min väg när jag varit så vilse. Tack för att ni förlåtit mig när jag har sagt och gjort fel saker. Tack räcker inte ens. Jag ber till Allah att Han ska förlåta oss, vara barmhärtig mot oss, skydda oss, ge oss hälsa och tålamod, och ge oss en plats i Jannah.

 


Jag kan fortsätta hur länge som helst om hur speciellt systerskapet är. När du älskar en syster för Allahs skull, så kan du inte ge henne något vackrare än dina åkallelser. Säg därför såhär till era systrar, och mena det: Må Allah skänka er allt gott, underlätta alla era svårigheter, glädja er genom lydnaden till Honom, skänka er försörjning från håll ni inte ens kan ana, besvara era önskningar om det är gott för er, förlåta er för era synder, stärka banden mellan er och era nära, vägleda alla dem ni älskar till Islams ljus, bevara er från allt ont, ta bort allt det som tynger era hjärtan, och låta er inträda Paradisets portar med mig inshaAllah, och skydda er från det onda, samt ge oss den bästa systerskapen livet ut, Amiiin! // Syster A

Äckligt med wudo på offentliga platser?

Hur många gånger har det inte hänt er att ni inte är hemma och bönen kommer in och ni måste göra wudo? Visst, man kan ju försöka hålla sin wudo, men man kan inte alltid göra det hur länge som helst, ibland måste man göra wudo på offentliga platser och då undrar folk vad du egentligen håller på med? Ta lärdom av denna berättele!

En muslimsk man hade inte sin wudo, så han gjorde tvagning inför bönen på en offentlig toalett, då en annan man steg in.

Mannen : Ni muslimer är smutsiga !
Muslimen (som gjorde tvagning) : Varför?
Mannen: För att ni tvättar era fötter där vi tvättar våra ansikten.
Muslimen: Hur många gånger om dagen tvätter du ditt ansikte?
Mannen: En gång per dag, och om det behövs- två.
Muslimen: Okej, jag tvättar mina fötter fem gånger om dagen vilket betyder att mina fötter är renare än ditt ansikte.Så, finns det vatten, även om det nu är ett kök, så gör wudo! Ve måste ha vår wudo till bönen så strunta i andra. Dessutom är vi renare än många tror :) / Syster A

Vilka vänner ska jag umgås med?

Mina kära bröder och systrar, vet ni hur viktigt det är med vilka ni väljer till vänner? Man antar sin väns levnadssätt. Visst, alla påverkas inte av sina vänner, tex känner jag många som inte ber, som röker, festar, dricker, svär osv osv men jag gör inte som dem, men det jag menar är att man LÄTT kan bli påverkad utan att vara medveten om det. Man är ändå med i en omgivning som inte är bra. Tex, dina vänner baktalar andra och du bara sitter där. Du kanske tänker "Äsch,jag baktalar ändå inte", men egentligen är det din plikt att säga emot! Du kan inte bara sitta där och låta de snacka, om du säger åt de en gång, och de ändå fortsätter, vad har du då där att göra?

Det finns andra exempel. Alla dina vänner ska på fest, du frågar din pappa om du får följa med och han blir galen, du övertalar honom och till slut säger han "Gör det du tycker är bäst" och så går du på den där grymma festen alla snackar om. Är det verkligen det bästa då? Även fast du tänker, "Aa men jag ska varken dansa, dricka eller röka", vad ska du göra där då? Bara kolla på? Hur kul är det? Lika bra att vara hemma istället. Eller, du kanske inte lyssnar på musik men dina vänner gör det, så blir det att du hör musik bara för att du är med dem osv osv. Det handlar om din omgivning också! Det är inte lätt, men gör ditt bästa. Säger inte att du inte ska ha icke-muslimska vänner, för vi måste vara goda exempel och lära känna icke-muslimer så att de får rätt bild av oss, och det finns icke-muslimer som är bättre än vissa muslimer, men vill du helst inte vara med dem som tycker och lever som du?

Sen, när det kommer till tjafs med vänner. Är det verkligen så smart att vara med någon man ofta tjafsar med? Och ännu värre, om man har ovänner...

Abu Ayub al-Ansari: Allahs Sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa: "Det är en synd att ignorera sin bror i Islam i mer än tre dagar. Den bäste av dem är den som tar initiativ och hälsar." (al-Bukhari, Muslim). Så, om du bråkar med någon, var modig och gå fram och prata, säg förlåt och hälsa, och om personen inte vill snacka med dig, så har du i allafall gjort ditt! Så, umgås med de som får dig att må bra, som älskar dig för den du är och som får dig att förbättras!


Tung!

En lärare sitter och diskuterar med några i klassen och menar att Gud inte finns, då en elev säger emot.

 
Lärare: Kan du se Gud?
Klass: Nej..
Lärare: Kan du röra Gud?
Klass: Nej..
Lärare: Ja, då finns inte Gud!


Elev: Kan du se din hjärna?
Lärare: Nej.
Elev: Kan du röra din hjärna?
Lärare: Nej. 
Elev: Ja, då du har ingen hjärna! 

Vet att den är ganska gammal, men ville lägga upp den ändå.  Sen vet man ju aldrig om det finn några som aldrig hört den, tycker den har ett bra tänkande. Så, även fast man varken kan se eller röra Gud, så betyder det inte att Han inte finns. Som i det här fallet, ta bara hjärnan som exempel! // Syster A

Al-hamdulillah!

Assalamo aleykom! Hoppas ni mår bra inshaAllah :)

Jag bara satt här och tänkte på allt möjligt. Något jag ofta tänker på är tacksamhet och dua. Allah har gett oss många böner att säga, så att vi kan be Honom om Hans hjälp och skydd för att ta oss igenom varje dag som går. Jag kan göra dua innan jag äter en stor biff som är så saftig och god medan andra är hungriga dygnet runt... det får mig att må så dåligt, att jag liksom får en god måltid och blir mätt medan det finns människor som dör av svält runt om i världen. Ibland tänker jag att jag inte förtjänar det, att de borde få äta istället för mig, men varför ska jag klaga? Jag har mat på bordet och tackar Allah att jag har det! Och det minsta jag kan göra är att be för mina behövande syskon och bidra med pengar. När jag blir sjuk här kan jag gå till doktorn för att bli frisk medan andra tyvärr inte har råd med sjukhus, men subhanAllah vi ALLA människor har fortfarande den bästa medicinen för att bli friska, och det är att göra dua till Allah att vi ska må bättre och ha en bra hälsa. Många oroar sig när de reser och blir rädda att någonting ska hända, men jag kan göra dua innan jag reser och ber till Allah att hålla mig säker, vem annars kan göra det? Jag kan göra dua att be Allah att hjälpa mig när jag är vilse och vill bli hittad. Jag kan göra dua när jag ska ha ett prov, när jag känner mig osäker, när jag känner mig ensam... Jag kan göra dua när jag har gjort något fel och be Allah om förlåtelse och be Honom om att min lydnad ska öka. Jag kan göra dua när jag kommer in i huset för att be Allah att ge mig frid. Jag kan göra dua jag böjer mig ner i sujood och be Allah om vad som helst. Jag kan göra dua om precis allt! Förstår ni vilken känslaa det är? Vem behöver en bästa kompis? Allah är den  jag snackar med mest av alla människor som finns i heeela världen, jag ber ju till Honom om allt MINST fem gånger om dagen al-hamdulillah!

MashaAllah, så kloka ord! Må Allah besvara vår böner, AMIN! // Syster A

RSS 2.0