Baktal

Bismillah

Assalamo aleykom wa rahmatulahi wa barakatuh! Tänkte skriva ett inlägg som handlar om vad Islam säger om baktal och hur man ska bete sig.

Tungan uttrycker det som finns i hjärtat. Om en människas hjärta är gott kan man se det genom hans tal. Man måste komma ihåg Allahs straff, att Allah är himlarnas och jordens Herre och att Han är medveten om varje ord man säger, för Han hör allt och ser allt man gör. Vi ska tänka på att om vi säger något dåligt så gör vi Allah arg och VEM vill ha Allahs vrede på sig? Vi måste komma ihåg att Allah kan ta bort våra goda gärningar. Vi ska också komma ihåg att vi en dag ska stå inför Allah och stå till svars för våra synder.
 
Profeten (SAW) sade:  ”Tjänarens eeman kommer inte att vara uppriktig förrän hjärtat är uppriktigt och hjärtat kommer inte att vara uppriktigt förrän tungan är det.” (Ahmad- Al-Mundhiri)

Vi måste sträva efter att rena våra hjärtan så att våra gärningar blir accepterade av Allah sbt.

Profeten (SAW) sa: ”Allah kommer inte att titta på era kroppar eller ansikten utan kommer att granska era hjärtan och gärningar.” (Muslim)

Därför bör vi tänka innan vi talar! Vi måste vakta vår tunga och tänka innan vi öppnar munnen, om det vi ska säga behagar Allah eller förargar Allah. Vi har fått det bästa exemplet att följa, profeten Muhammad (SAW) sa: ”Den som tror på Allah och den sista dagen ska tala gott eller hålla tyst.” (Bukhari, Muslim)
 
Profeten (SAW) frågade: ”Vet ni vad som är baktal?
Dem sade: "Allah och Hans Sändebud vet bäst."

Profeten (SAW) sa
: ”Det är att nämna din broder på ett sätt han ogillar.”
De frågade: ”Men om det är en sanning?"(Om det finns i honom det man säger)
Profeten (SAW) sa
: ”Om det är sant, är det baktal och om det inte stämmer så har du förtalat honom.” (Muslim)

Allah säger: "Troende! Spionera inte på varandra och tala inte illa bakom andra bakom deras rygg. Skulle någon av er vilja äta sin döde broders kött? Nej, den tanken skulle ni finna vämjelig! Och frukta Gud! I sin barmhärtighet går Gud den ångerfulle till mötes!" [Surah al-Hujurât: 12]

Allah säger också: "Illa skall det gå för den som försöker finna fel hos andra och baktalar dem." [Surah al-Humazah: 1]

Det är obligatoriskt för en muslim som är med några som baktalar någon annan att försvara denne och säga ifrån, få tyst på den som baktalar, genom att t.ex. säga Etaqillah (frukta Allah)! Ge råd till den som baktalar och påminn personen om vilka konsekvenser man får av det. Lyssnar personen inte så gå bara därifrån, då har du i allafall försökt. Vem vill höra skitsnack egentligen? Vad vinner man på det? Ingenting. Det finns viktigare saker i livet att tänka på! Orsaken till varje katastrof är tungan, helt seriöst... vi borde respektera varandra och inte baktala varandra. Skämta, prata och ha roligt istället!

Det är Allah sbt som dömer, inte vi människor. Det är vår skyldighet att säga till om någon gör fel, men det är inte vår skyldighet att anklaga någon för att inte vara troende, det bedömmer Allah sbt. Det är vårt ansvar att vägleda andra, vi ska stötta och vara där för varandra. Vi alla syndar och vi vet inte alltid allting om våra handlingar, därför är det viktigt att påminna varandra! Om man inte har något vettigt att säga, så är det bättre att vara tyst istället. Alltså, man ska låta andra vara och sköta sitt! Döm inte, vi ska tänka och fokusera på oss själva och våra fel. Vi ska ha en god akhlaq! Profeten (SAW) sa: ”God moral (akhlaq) är hälften av religionen.” [Mishkat ul-Anwar, s. 223]

Det en troende inte får göra är att baktala andra! Profeten Mohammad (SAW) sade: "En (sann) troende varken hånar, fördömer, baktalar eller bedrar folk." [Nahjol Fasaha, sid. 7, Hadith 1]. Tänk på det! Ingen är perfekt och vi alla gör våra misstag, men Inshallah vi kan i allafall försöka uppföra oss och bete oss på ett bra sätt!

Inshallah att ni lärt er någonting av det här inlägget, må Allah hjälpa oss alla till rätt kunskap och stärka vår Iman och ge oss vägledning till den raka och rätta vägen, Amin!  // Syster A

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra skrivet mashallah

2010-08-28 @ 12:35:18
Postat av: // Syster A

Tack! :D

2010-08-28 @ 13:40:27
URL: http://lyckaniislam.blogg.se/
Postat av: Anonym

håller ,med:p

2010-09-08 @ 11:50:47
Postat av: // Syster A

Tack, det värmer :)

2010-09-08 @ 15:08:36
URL: http://lyckaniislam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0