Äktenskap i Islam

Assalamo Aleykom! Hoppas ni har en bra Eid! :) Tänkte skriva om äktenskap i islam Inshallah.

I Islam uppfattas äktenskapet som något absolut gott. Det är så gott som otänkbart att en kvinna eller man skulle leva ensam hela livet. Familj och släkt har stort inflytande och ofta parar släkten ihop en kille och en tjej. Äktenskapet, säger Koranen, bör vara av lugn, kärlek och barmhärtighet. Koranen talar också om äktenskapet som "profeternas väg" och profeten Muhammad (SAW) har sagt: "Äktenskapet är en del av min Sunna (väg). Den som avviker från min väg är inte en av oss.


Äktenskapet är befallt av Allah och är därför "heligt", men det är samtidigt en social tradition som ingås med hjälp av ett kontrakt. I kontraktet kan olika villkor som handlar om äktenskapet skrivas in. Tex så kan kvinnan skriva in att hon inte tillåter att mannen tar sig fler hustrur och på vilka villkor hon har rätt att ta ut skilsmässa. Kontraktet fungerar som ett avtal mellan kvinnan och mannen. I vissa länder frågar man inte ens kvinnan, utan äktenskapet görs upp mellan familjerna. Detta strider helt mot Islams principer. Profeten (SAW) har sagt: "En änka får inte giftas bort innan hon rådfrågats och en jungfru får inte giftas bort utan hennes tillåtelse "Folket frågade: "Hur kan vi veta om hon tillåter det?" Han svarade: "Hennes tystnad (visar hennes tillåtelse)." (Bukhari ). 


Koranen bestämmer en del om vilka som kan gifta sig, alltså den säger att muslimska kvinnor bara får gifta sig med muslimer, och att muslimska män kan gifta sig med troende judiska och kristna kvinnor. Föräldrar kan bestämma en del, de ska försöka hjälpa sina barn att finna den bästa maken/makan och de kan säga nej om de ser att någon är olämplig. Kvinnan/mannen själva är de som bestämmer i slutändan. Ingen kan tvingas gifta sig mot sin vilja.Tron är det som binder samman den muslimska familjen. Det är därför förbjudet för en muslim att gifta sig med en kafir (en månggudadyrkare eller ateist). Det är tillåtet för en muslimsk man att gifta sig med en troende, praktiserande kristen eller judisk kvinna, men det är ingenting som rekommenderas. För detta finns också vissa villkor (kvinnan måste t.ex.. förbinda sig att uppfostra parets barn till muslimer). Då mannen är den som har ansvaret för familjen i Islam, är det inte tillåtet för en muslimsk kvinna att gifta sig med någon annan än en muslim. Det är svårare för en kvinna att hävda sin tro, om mannen är emot den, än vad det är för en man att hävda sin tro mot en icke-muslimsk kvinna, och tron är viktigast. Profeten (SAW) har sagt: "En kvinna blir gift av fyra orsaker; hennes rikedom, hennes sociala status, hennes skönhet eller hennes religion (moral). så gift er med den religiösa kvinnan om ni inte vill bli förlorare." (Bukhari).


Frågan är, får man gifta sig med vem man vill? Det beror på. Kvinnan/mannen har alltid sista ordet och ingen kan giftas bort mot sin vilja. Det är meningen att föräldrarna, med sin större erfarenhet och visdom, ska vägleda sina barn till ett bra äktenskap (dock finns det de som inte gör det på rätt sätt). Och man ska inte skilja sig bara sådär. Det är en allvarlig sak. Men om någon i äktenskapet känner att det inte fungerar, och inget kan göras för att rätta till det, så har man rätt att skiljas. Om mannen och kvinnan är överens om skilsmässa, går man bara till imamen, som förklarar att äktenskapet är slut. Det blir det egentligen på en gång när mannen uttalar Talaq till kvinnan. Om mannen vägrar, kan kvinnan gå till imamen för att få hjälp att skiljas. Att kvinnan skiljer sig på annat sätt än mannen beror inte på att det ska bli svårare, utan enklare! Om mannen går med på skilsmässa, räcker det med att hon frågar honom och att han är med på det. Då behövs ingen domstol. Men om mannen vägrar, kan kvinnan gå till en domstol för att tvinga igenom en skilsmässa mot mannens vilja. 


Äktenskapen innebär att en man och en kvinna bestämmer sig för att bilda familj. Är man ung, kanske man inte skaffar barn direkt, och då är äktenskapet först och främst ett skydd , där kan man vara tillsammans, ha sex och allt som lockar när man är ung. Sedan när man skaffar barn, handlar det väldigt mycket om att ge barnen allt de behöver, mat kläder, kunskap om islam, respekt för föräldrar, osv, osv. Där måste båda hjälpas åt. Paret bestämmer själva hur man vill dela på sysslorna, men jag tycker absolut att man MÅSTE diskutera detta INNAN man gifter sig, så att man vet vad som gäller , och det gäller främst kvinnan. Får hon arbeta, studera, vara aktiv i föreningen, osv. Enligt islam har mannen ansvar för försörjningen, men visst kan han be kvinnan om hjälp! Kvinnan ansvarar för att hemmet är iordning, och att barnen får kärlek och omsorg när de är små. Ett äktenskap är inte giltigt om någon tvingats in i det. Det är inte bara min personliga åsikt utan även islams. Äktenskap är en del av livet.


Koranen, Surat-al-Nur, vers 26, säger: "Orena kvinnor är för orena män och...rena kvinnor är för rena män...". Mannen och kvinnan kan träffas i sällskap med andra muslimer eller i familjen och diskutera och lära känna varandra. Detta kan pågå så länge parterna önskar, dvs. tills de anser att de kan ingå ett äktenskap eller tills de inser att de inte alls passar ihop. Det är viktigt att de tar god tid på sig och att de anstränger sig för att ta reda på den andres åsikter, läggning och temperament, för att kunna bestämma om de passar att leva tillsammans. Var och en har individuella rättigheter och skyldigheter , tillsammans bildar de en fridfull och lycklig familj.


Det är viktigt att välja rätt vem man ska gifta sig med, det är svårt men man ska ta hänsyn till om personen har ett bra beteende/moral, har en stark Iman och är troende. Det ska inte behöva spela någon roll vart man kommer ifrån utan bara man är en god människa. Och utseendet är absolut inte det viktigaste, tänk på det. Man ska välja någon som får en att må bra och som man skulle kunna leva som en god muslim med.



Må Allah sbt hjälpa oss att hitta rätt man/kvinna, InshAllah! // Syster A


Kommentarer
Postat av: Bilal Íbn nasser

MashAllah ni är otroligt tunga :) ! Fortsätt och skriv skriv och skriv! :) Skriv om allt som ej tas upp och allt som är mycket fittna idag och påminn oss hela tiden om att vi är en UMMAH och att vi Alla har gett Bej'a Till Allah och rasool ( saaw ) och att vi alla är lika hos Allah förutom i gudsfruktan ( olika nivår )



Må Allah ( sbt ) Välsigna er och höja er på domedagen och vara nöjda med er hela era liv ut och må Allah ge er den bästa mannen som finns i våran ummah just nu ! :)

2010-11-16 @ 22:07:12
Postat av: // Syster S

Baraka Allaho fik ! Vi ska inshAllah göra vårt bästa och forsätta kämpa, absolut det ska vi göra något som är väldigt viktigt. Tack för påminnelsen, MÅ ALLAH SWT BELÖNA DIG! Kom med fler ideer inshAllah och majla om det är något :) SPRID GÄRNA VIDARE VÅR BLOGG!



Amin inshAllah, jami'in al muslimin. Desamma, vi önskar alla det bästa!

2010-11-16 @ 23:40:29
Postat av: //Syster A

Tack så mycket!:D Aa då inshAllah, det är viktigt att sprida kunskap och påminna varandra :) Kom gärna med ideer så ska vi inshAllah försöka göra vårt bästa!



Amin inshAllah!

2010-11-17 @ 12:27:54
Postat av: M

Hejsan! Tänkte på den islamiska klädseln, är det endast kvinnan som ska klä sig på ett specifikt sätt eller är det även mannen? Känns som mycket fokus hos kvinnan men lite hos mannen...



Kan kvinnan klä sig hur som helst, så länge hon är beslöjad, eller är det även kroppsfiguren som ska döljas?



Tänkte mer på att det finns många beslöjade tjejer som klär sig med utmanande kläder (tajta kläder, smink osv). Meningen är väl att dölja skönheten.



Hehe stor fråga nu, men Skulle uppskatta svar. Vill börja använda slöja men vill även bära den korrekt.



Ha det bra!

2010-11-22 @ 23:00:12
Postat av: // Syster A

Hej! Vilken bra fråga!



Jag vet hur det är, mångla klär sig olika men regler för slöjan är:



1.Kläderna måste täcka hela kroppen,det är bara händerna och ansiktet som kan vara synliga

2.Materialet ska inte vara så tunt så att man kan se igenom det.

3.Kläderna måste sitta löst så att inte formen på kroppen är uppenbar. (kroppsformen ska inte synas)

4.Kvinnans klädsel ska inte likna mannens klädsel.

5.Designen på kläderna ska inte likna klädseln hos de icke troende kvinnorna.

6.Designen ska inte innehålla vågade designer som drar till sig uppmärksamhet.

7.Klädseln ska inte bäras med den anledningen att vinna rykte eller öka ens status i samhället. Man ska inte klä sig i vissa kläder med avsikt att framhäva sig bland folk eller försöka markera sin status genom att klä sig i dyrbara käder.



Orsakerna till detta är för att skydda kvinnan från de lustfyllda blickarna från männen. Hon ska inte dra till sig uppmärksamhet på något sätt. Islam skyddar kvinnan, det är av den orsaken som Allah gav dessa lagar. I dagens samhälle blir kvinnofolk exploaterade, kvinnlig sexualitet används öppet i reklam, i huvudsak för att attrahera männens begär och därav sälja produkterna. Är kvinnan verkligen fri i dagens samhälle? Svaret är uppenbart nej, ständigt bombaderande av media om hur den idealiska kvinnan ska se ut och klä sig vittnar om detta.

Islam frigjorde kvinnan för över 1400 år sedan.



Jag hoppas att det duger som svar! Och må Allah belöna och vägleda dig!

Tack detsamma!



2010-11-24 @ 23:02:22
Postat av: Babu

varför är det en synd för en muslimsk tjej och falla för en annan tjej? hur kan man förutspå att det är helvetet som gäller för den muslimska tjejen då det inte är likadant för den andre? .. det står ju att man inte ska gå mellan två personer som älskar varandra, eller det hamnar också på en tolkningsfråga?

2011-06-23 @ 19:50:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0