Eid al-Adha!

Assalamo aleykom! Hoppas alla mår bra och är i bästa tillstånd av imaan InshAllah! :)


Imorgon är det den andra av två muslimska högtider, Eid al- Adha, som också brukar kallas för den "stora" Eid. För tio dagar sedan började vallfärden i Mecka där muslimer kom från alla världens håll för att göra vallfärd. På den tionde dagen blir det fest som avslutning för vallfärden men först och främst för att komma ihåg för Ibrahims prövning, då Allah provade hans tro genom att be honom offra hans son Ismael till Gud. Även om Ibrahim var ledsen över att  behöva döda sitt barn var han ändå beredd att göra detta för Allahs skull, men sedan stoppade Allah Ibrahim och gav honom ett får att offra istället. Man firar Eid al-Adha på samma sätt som man firar Eid -al-Fitr. Man besöker släkt och vänner, får presenter osv. Människor ska försonas med varandra under denna dag, först med föräldrar, sedan med deras egna familjer och vänner. Man offrar ett djur och ger en del av köttet till fattiga vilket är en sunna som profeten (SAW) brukade göra.


Eid-al-Adha har även andra populära namn i muslimska länder som Eid al-Kabir (Den 'Stora' Eid) i tex Algeriet, Marocko, Tunisen, Egypten och Libyen, i Västafrika Tabaski eller Tobaski, Babbar Sallah i Nigeria, Ciidwayneey i Somaila och somalisktalande regioner i Kenya och i Etiopien. I Indien och Pakitstan är den även kallad Bari Eid (bokstavligen "Stora Eid").Därför brukar man på första Eid dagen offra ett får och sedan äta av det och ge resten till de fattiga och behövande. 



Denna Eid handlar om att lovprisa Allah, ge kärlek och omtanke åt varandra, familjer och vänner, och även hjälpa de fattiga. Dagen börjar med en gemensam bön på morgonen, precis som förra Eid. Som Eid al-Fitr börjar Eid al-Adha med en kort bön följt av en khutba (predikan). Högtidsbönen består av två rakat med sex-sexton extra takber (uppläsning av Allahu akbar - Gud är Större), som följs av en predikan (khutba) i två delar, ungefär som fredagspredikan. I predikan (khutban) på Eid al-Adha ska imamen understryka plikten att offra. I Sverige är det olagligt att slakta hemma eller slakta som religiös rit, så festen kan inte utföras på traditionellt sätt...

Ordet Adha betyder just offer på svenska. Offer betyder att man slaktar ett djur och ger en del av köttet till fattiga. Man gör det för Allahs skull. Eid al-Adha betyder alltså Offer-högtiden. Vi firar Eid al-Adha till minnet av profeten Ibrahim (AS), när Allah testade honom genom att befalla honom att offra sin son Ismail. Ibrahim (AS) gjorde som Allah befallde honom och när han ville offra Ismail skickade Allah ett lamm som han Ibrahim (AS) slaktade i stället för Ismail. 




EID MUBARAK KÄRA MUSLIMER! Hoppas ni får en underbar dag imorgon full av glädje och en massa annat kul InshAllah! // Syster A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0