Halal och haram mat

En tjej kom till mig när jag tog mat i skolan.
- Åh, är du vegetarian? Fett duktigt!
- Nej, jag äter bara vegetariskt i skolan.
- Varför det?
- För jag äter bara halalkött och skolan har tyvärr inte det.
- Vad är halalkött för något?

Ja, vad är halal kött? Tänkte skriva om det för det är många som inte vet, många vet inte vad muslimer får och inte får äta, och varför det är så. 


Ordet halal betyder vad som är tillåtet i islam. Det finns t.ex. livsmedel (mat) som är halal och det betyder att det är tillåtet att äta. Motsatsen till halal är ju haram. Haram är det som är förbjudet i islam, t.ex. alkohol och griskött. Mat som är tillåten för oss att äta och som är bra för oss är halalmat. Några av de saker som är halal som vi får äta och dricka är fisk, mjölk, frukter, grönsaker, nötter och honung. Det är också tillåtet för oss att äta nötkött (kokött), lammkött, kyckling, och kött från många andra djur, men djuren ska vara slaktade på ett islamiskt sätt. Några av de saker som vi inte får äta är griskött, blod, alkohol och kött från djur som inte är halalslaktat. Det hjälper oss att vara goda muslimer, och Allah blir då nöjd med oss. Några andra typer av kött som är haram är kött från djur som har skjutits och inte slaktats. Det också haram att äta kött från djur som har självdött eller strypts.



Regler för Halal slakt

  • Djuret eller fågeln får inte vara förbjuden föda för muslimerna.
  • Proceduren att skära halsen måste utföras av en wxen och förnuftig muslim eller av folk som fått den heliga skriften", dvs. judar eller kristna.
  • När man skär av halsen måste djuret eller fågeln vara levande med ett lugnt liv bakom sig och dess rörelser efter slakten är tecken på detta lugna liv.
  • När djuret slaktas måste slaktaren uttala: "Bismillah w-Allahu Akbar", vilket betyder "I Guds namn, Gud är Störst". Han får inte nämna något annat namn än Allahs. Namnet Allah ska nämnas vid varje Zabiha (slakt) eller vid varje grupp som kontinuerligt slaktas. Om den kontinuerliga proceduren av någon anledning stoppas, ska han åter nämna Allahs namn.
  • Slaktproceduren ska utföras med en skarp kniv och på ett snabbt sätt.
  • Djuret ska slaktas på ett sådant sätt att både luftröret, matstrupen och venerna vid halsen skärs av kvickt och blodet snabbt rinner ut, vilket gor att djuret fort dör.
  • Halsen får varken skäras av helt eller brytas av, för då skadas ryggraden, vilket skulle resultera i en ögonblicklig död.
  • Under slaktproceduren skal man undvika att skära bort någon del av djuret om inte djuret är helt dött.
  • Elektrisk chock eller bedövande slag mot huvudet är oacceptabelt om det inte vetenskapligt skulle kunna bevisas att: det skulle vara ett effektivt sätt, dvs. orsaka djuret mindre smärta om det användes vid slaktningen än om det inte användes.
  • dessa åtgärder inte skulle betyda död före den egentliga slakten.
  • åtgärderna vore höjda över allt tvivel (Shubha).
  • Utrustning som används för att döda grisar får inte användas vid slakt av djur eller fåglar som skall slaktas på Halal-sätt. Området måste också vara helt fritt från kontamination eller förorening av griskött eller icke-halal kött.
  • Det ska inte finnas någon risk för sammanblandning av halalkött och griskött (eller icke-halal kött från andra djur) varken i slakthuset, frysar eller i kylskåp och inte heller när köttet packas, lastas av eller lastas på.

Dessa regler är kritiskt granskade av och godkända av Dr. Mohammad Sulaiman al-Ashqar.


Köttet slaktas på särskilt sätt dels för att det ska vara så skonsamt som möjligt för djuren, och dels för att vi människor ska komma ihåg att det är en gåva från Gud att vi får ta ett liv för att äta köttet. Slakten går till så här: Först ska man se till att alla redskap är rena och välslipade. Djuren ska tas en och en och får inte se på eller vara i närheten när slakten sker. Man ställer/lägger (beroende på storlek) djuret med huvudet mot Mekka, uttalar orden "I Guds namn, och Gud är det störste", och sedan skär man av halspulsådern och luftstrupen med ett snabbt snitt. Eftersom djuret är avslappnat, rinner blodet ut mycket fort, och man får en bra kvalitet på köttet.


Allah (swt) befaller oss i Koranen att äta halalmat och att inte äta harammat. Det är bara Allah som kan tillåta och förbjuda och ingen annan får göra det. Och eftersom vi är muslimer, måste vi lyda Allah. Det är Han som har skapat oss och allting i himlen och på jorden. Han vet vad som är bra och nyttigt för oss och vad som är dåligt och skadligt för oss. Det är därför som vi måste göra som Han säger. Hur gör ni när det gäller halal-mat? Många muslimer väljer bort kött helt och hållet i skolan och äter bara "halal"-slaktat kött, medan andra äter kötet i skolan ändå och uttalar sedan Guds namn över köttet när de äter. Det är olika men man ska inte döma ifall några inte äter halal, det är ju upp till de.



Inshallah ni lärt er något av detta inlägg // Syster A

 


Kommentarer
Postat av: Tor

Hej, verkar intressant. Jag har lite frågor om det en muslim får äta. Jag vet vad halalkött är. Men det finns mer halalmat. Det finns ju också specialaffärer som bara säljer halalmat. Vad är kraven för att mat ska vara halal för en muslim? då pratar jag inte om kött, utan annan mat.

2011-03-01 @ 16:05:28
Postat av: Moa

Jag tycker att du har en riktigt nice blogg! Har du lust så slå även ett öga på min :D.

2011-07-11 @ 07:53:23
URL: http://gravidforsakring.net
Postat av: Syster A

Hej Tor! InshaAllah, kan skriva om det i ett annat inlägg, om du kan utveckla frågan lite mer?



Tack så mycket Moa! Men vi är faktiskt två som skriver ;) InshaAllah!

2011-07-11 @ 13:54:55
URL: http://lyckaniislam.blogg.se/
Postat av: Josefin

Kul blogg! Hur länge har du haft din blogg?

2011-07-13 @ 01:24:54
URL: http://djurförsäkring.net
Postat av: Hampus

Djurplågare!

2012-01-02 @ 04:37:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0