Tarawih

Under Ramadan ska man självklart be alla obligatoriska böner (och sunna om man vill) men det finns en annan speciell bön som bara görs under Ramadan. Den kallas för Tarawih och är en bön där man samlas i grupp och ber. Man ber Tarawih efter Isha bönen. Tarawih är inte en obligatorisk bön. Den frivillig och rekommenderad och den som ber Tarawih får en stor belöning från Allah.


Tarawih är starkt rekommenderat. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bad den ett par nätter med sina följeslagare. Sedan lät han bli att göra det och bad den hemma istället. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade för dem att varför han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) lät bli att göra det var för att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) fruktade att de skulle känna sig tvungna att be den, något de inte hade klarat av att uppfylla. På så sätt fastställs handlingens rekommendation i att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förrättade den bönen med sina följeslagare under ett par nätter. Den blev inte obligatorisk då han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) lät bli att fortsätta be den tillsammans med dem.


Bönen är alltså rekommenderad och inte obligatorisk. Följeslagarna (radhiya Allâhu ´anhum) bad den under hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid i olika grupper. Vissa bad ensamma, anda två och två och eller tre och tre och fler. De bad i grupper i moskén. ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) tyckte att samla dem alla bakom en enda imam istället för att vara flera grupper. Så återupplivade han denna Sunnah som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hade bett under ett par nätter och som han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sedan lät vara utav fruktan för förpliktelse.

Vad för belöning får man om man ber Tarawih varje natt i Ramadan? 

Imam Bukhari och Muslim återberättade att Profeten Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: " Den som utför frivilliga böner (såsom taraweeh-bönen) varje natt under hela Ramadan, och dessutom tror på Allah och söker Hans belöningar, kommer att få sina tidigare synder förlåtna." Det betyder att den som håller sig vaken och gör nattböner under Ramadan och tror och hoppas på belöning för det som görs kommer Allah att förlåta alla synder som han tidigare har gjort. Är det långt till närmaste moske, eller om man av någon anledning inte kan åka till mosken och be, så be hemma inshaAllah! 

  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0