Vikten av fastan och Ramadan

Assalamo Aleykom! Hoppas allt är bra med er och att första dagen av Ramadan går bra! Man börjar känna hungern nu haha, men i allafall, tänkte skriva lite om innebörden och vilken belöning man får när man fastar!


Ramadan är en stor chans för varje muslim att få stor belöning, det är en stor chans att få komma till paradiset och skyddas från helvetet och många andra saker. Därför blir vi muslimmer otroligt glada som får den här chansen av Allah (sbt). Ramadan i år är lång, det är många timmar man ska fasta och det kommer bli tungt för många mslimer. Därför är det otroligt viktigt att läsa hadither som visar vilken otrolig belöning man får, vilka otroliga dygder Ramadan har, de hjälper en att glömma hungern, huvudvärken och hur törstig man är. Man känner sig stark och får styrka igen inshaAllah.


Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa att fastan är ett skydd, dels från helvetet och dels från att man ska hamna i zina och liknande saker. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa till ungdomarna: Åh ungdomar, den utav er som kan gifta sig ska göra det (för det är någonting som får personen att sänka blicken och får personen att hålla sig kysk) och den som inte kan ska fasta (för det är waja (något som drar ner personens sexuella lustar vilket man inte känner när man inte får i sig mat eller känner sig törstig, då sänks ens sexuella lustar vilket gör det lättare att klara av att inte vara gift). Hadithen är berättad av Bukhari och Muslim.


Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sa : Det finns ingen slav som fastar för Allah (sbt) skull, förutom  att Allah tar bort hans ansikte 70 år från helvetet. Hadithen finns i Bukhari och Muslim. 


Det finns ingenting som liknar fastan. Det är inte bara det att fastan för in en person i paradiset, utan som ni säkert vet så har paradiset åtta portar, och en utav dessa portar är bara för de som fastar! När man fastar och tänker på den här saken (porten) som öppnas upp till paradiset och är vägen som leder in till paradiset för den person som klarar av den här fastan, så är det utan tvekan någonting som kommer stärka hans fasta och hjälpa honom att klara av den dag som känns svår.  Allah belönar fastan utan räkenskap, fastan tyder alltså en ospecifik belöning! Kom ihåg att fastan inte bara ska hållas borta från mat och dryck, utan även också från dåligt tal/beteende och om någon försöker provocera eller bråka när man fastar ska man bara säga "Jag fastar, jag fastar" och undvika tjafs. Man ska ha ett gott uppförande.


Efter en jobbig dag då man fastar och längtar till att dricka och äta blir man glad när man får äta känner man sig lättad, men den här lyckan är ingenting jämfört med när du möter din Herre med din belöning! Man kan ju fasta frivilligt och under andra dagar än Ramadan, men man får ännu mer belöning när man fastar under Ramadan som är Koranens månad! Läs därför Koran, och föröka din läsning. Man ska få djupare insikt till Koranens budskap. Den som fastar i tro och hopp kommer få sina tidigare synder förlåtna. Man har chansen att bli av med sina synder under fastan, taraweeh och laylat tul kadr. Din dua blir accepterad så gör därför så mycket dua som möjligt inshaAllah! Kom ihåg att du måste ha avsikten att fasta innan fajr!



   
  
Ta vara på den här chansen även om det känns svårt kära muslimer, ni kommer inshaAllah att belönas mycket och ha sabr! Må Allah sbt acceptera vår fasta, vår duaa och våra böer, Amin! // Syster A


Kommentarer
Postat av: mariam

hej jag undrar en sak om fastan, får man gifta sig under ramadan?

2011-08-20 @ 16:24:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0