Varför är Zakat bra?

Zakat är den tredje pelaren i Islam (efter trosbekännelsen och bönen). Det är en obligatorisk allmosa som betalas av de rika till fattiga och behövande människor. Allah (swt) har gjort det obligatoriskt att vi ska ge zakat till de fattiga och andra. Och när vi ger zakat hjälper vi våra bröder och systrar som behöver det och vi får belöningar av Allah för det.

 

Ordet zakat betyder rening så om man betalar zakat renas man och det gör att man blir ren och pengarna också. Man blir generösare och blir van att ge till behövande och hjälpa dem. När man betalar zakat tänker man inte på att få något tillbaka från de som får hjälpen, men man får en stor belöning för det av Allah. Det gör också så att de fattiga inte blir avunsjuka på de rika. Zakat stärker också bandet mellan muslimerna och gör att man bryr sig om varandra.


Islam har angett till vilka Zakat ska betalas. Detta står i sura 9, Al-Tawba, vers 60. Allah (swt) säger:

"Offergåvorna är avsedda enbart för de fattiga och de nödställda och för dem som har hand om insamlandet av dem och för att vinna hjärtan [för tron] och för att friköpa människor ur fångenskap och slaveri och [för att lätta] de skuldtyngdas [bördor] och för [kampen för ] Guds sak och för vandringsmannen. Detta har Gud föreskrivit; Gud är allvetande, vis"


Att spendera sin rikedom för Allahs skull gör att människans hjärta renas från kärleken till materiell rikedom.
Genom att man betalar Zakat utför man en av islams pelare, en handling som leder till slavens lycka i detta liv och i nästa. Som alla andra handlingar av lydnad och underkastelse till Allah gör betalandet av Zakat slaven närmare Allah och ökar hans tro. Att betala Zakat gör att sina synder och misstag suddas ut,och ger den troende äran att vara bland de generösa och de som ger välgörenhet.  Det ger också en känsla av barmhärtighet och sympati mot de fattiga och behövande och Allahs barmhärtighet kommer att vara över de troende som känner sympati och barmhärtighet gentemot sina behövande bröder. Att hjälpa sina muslimska bröder ekonomiskt och psykiskt ger den troende en starkare tro, utöver känslan att vara älskad av sin muslimska bror. Betalandet av Zakat renar den troendes uppträdande från begär och elakhet. 


           


Mina bröder och systrar, tänk på de behövande runt om i världen. Vi brukar inte palla och klaga på fastan som bara görs en månad om året, medan det finns svältande människor runt om i världen som dör av svält varje dag. Är det inte vår plikt att hjälpa eller ska vi bara låta det vara? Det är våra syskon jag snackar om! Det minsta vi kan göra är att be för dem och bidra med pengar, så glöm inte bort dem! Må Allah sbt vara med dem och oss alla, Amin! Syster A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0