Sadaqa (Välgörenhet)

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH (SWT), VI TACKAR HONOM BER HONOM OM FÖRLÅTELSE OCH BER HONOM OM SKYDD. JAG BEVITTNAR ATT DET INTE FINNS NÅGON GUDOM VÄRD DYRKAN FÖRUTOM ALLAH (SWT) OCH JAG VITTNAR ATT PROFETEN MUHAMMED (SAW) ÄR HANS SÄNDEBUD.

Abu Dharr rapporterade: några av Sändebudets, sallallahu ‘alayhi wa sallam, följeslagare sade till honom: Å Allahs Sändebud, de rika har tagit belöningen. De ber så som vi gör; fastar så som vi gör; och de ger sadaqa från överskott i sin rikedom.

Varpå han, sallallahu ‘alayhi wa sallam, sade: Har inte Allah föreskrivit för er en väg som, om ni följer den, kommer också vara sadaqa för er? I varje lovpris av Allah (dvs i det att säga Subhan Allah) finns sadaqa, och varje takbir (dvs att säga Allahu Akbar) är sadaqa, och varje pris av Honom (att säga al-Hamdu Lillah) ä sadaqa; och varje förklaring att Han är En (Laa illaha ill-Allah) är sadaqa, och att påbjuda det goda är sadaqa, och att förbjuda det onda är sadaqa, och i mannens samlag med hans hustru är sadaqa.

De sade: Å Allah Sändebud, finns det belöning för dem av oss som tillfredsställer sina sexuella lustar? Han, sallallahu ‘alayhi wa sallam, sade:“Säg, om han ägnade det till något förbjudet, skulle han inte begå en synd? Lika så, om han ägnar det till något tillåtet, bör han få belöning för det”.

(Muslim, Kitab Al-Zakat, bok 5, hadith 2198)


Kommentarer
Postat av: wnc

Salam o alikoumJag undrar hur det är med film, är det haram? vet ni det?:)

2011-12-18 @ 13:41:29
Postat av: Syster S

Assalamo Aleykom wa Rahmato Allah syster/broder. Försök att inte gå i överdrift inshAllah.Anas bin Malik återgav att Profeten Muhamad (SAW) sade: "Underlätta saker för folket (som gäller det religiösa), och gör det inte svårt för dem, och ge dem glada nyheter och få dem inte att fly (från Islam)." [Sahih Al-Bukhari]Och en annan hadith av de 40 nawawia så sägs det:Abu `Abd Allah al-Nu`man ibn Bashir (må Allah vara nöjd med honom) sagt: Jag hörde Allah's Sändebud säga:Det tillåtna är tydligt och det förbjudna är tydligt. Mellan dessa två ligger sådant som är tvivelaktigt och som inte många människor har kunskap om1. Den som fruktar det tvivelaktiga fredar sin religion och sin heder, men den som uppehåller sig inom det tvetydligas (område) hamnar snart inom det förbjudna – som en herde, som vallar (sina får) kring ett privat område, knappast kan undgå att de hamnar innanför det2. Visst har varje kung ett privat område, och visst har Allah sitt privata område: förvisso, Allah's privata område är Hans förbud. Visst finns i kroppen ett stycke kött, om det är friskt så är hela kroppen frisk, och om det är förstört så blir hela kroppen förstörd – det är förvisso hjärtat3.Al-Bukhari och Muslim förmedlade detta.

Med det tvivelaktiga menas sådant som det finns motstridiga bevis om i Koranen och sunnan, och som de flesta lärda avstår från att ta ställning till.

Dvs något av hans får kommer sannolikt att gå in i det förbjudna området, eftersom de strövar omkring utan att han kan ha uppsyn över vart och ett.

Ordet qalb (hjärta) är besläktat med ordet taqallub (föränderlighet och obeständighet). Hjärtat är något litet, men värdefullt, som man bör skydda från skadliga inflytanden. Det är sätet för al-`aql – förståndet (*), som Allah utmärkt människorna med, och det styr kroppens lemmar till att utföra goda och onda handlingar. Vi ber Allah den Upphöjde att bota våra hjärtan och vända dem mot Honom i lydnad.Det finns filmer där det bara visas dåliga scener, och dessa ska man undvika. Jag personligen tycker inte det är något fel att kolla på film om det ger dig någon nytta eller det finns de som kollar för att förbättra språket som engelska t.ex. Sen är det upp till var och enEnligt Koran och Sunnah så finns det ingenting som säger att det är haram.Hoppas mitt svar räckte!

Fi amanillah, wasalam

2011-12-18 @ 15:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0