Fredagsbönen

Jumu'aa Mubaraka kära muslimer! :) Med tanke på att det är Jumoah idag (fredag) så tänkte jag skriva lite om denna dag för oss.

Fredagsbönen är den gemensamma bönen i moskén som man ber mitt på dagen på fredagen varje vecka. Man ber då i grupp tillsammans med andra muslimer. Det räknas oftast som en plikt för alla vuxna, manliga muslimer. För kvinnorna är det däremot frivilligt. Fredagsbönen skiljer sig från middagsbönen från andra dagar i veckan, men den stora skillnaden är predikan, khutba, som hålls av imamen, alltså böneledaren. Innehållet i predikan kan handla om både troslära men också samhällsrelaterade ämnen som är relevanta för muslimer. Det är en speciell religiös och social betydelse för oss muslimer. 


Fredagsbönen ska göras efter att solen passerat sin högsta punkt. Predikan är en del av dyrkandet och under den ska ingen prata eller göra någonting, förutom att koncentrera sig helt på talaren. Predikan består av två delar med en kort paus emellan. Aktuella frågor, muslimers problem (lokala eller universella), kommentarer eller förklaringar av delar ur Koranen eller religiösa bruk, är passande ämnen för en predikan.


En predikan ska börja och sluta med lovprisning av Gud, välsignelser över Profeten Muhammad (salla Allahu 'alyhi wa sallam , och en bön för alla muslimer. Efter predikan utför man en bön som består av två rakaat (två rörelsesektioner). Bönen läses högt, i motsats till andra böner under dagtid.

Fredagen för muslimerna är dagen för kollektiv dyrkan.


"TROENDE! När böneutroparen kallar till fredagsbönen, lämna då handel och köpenskap och skynda er dit där Guds namn åkallas; detta är för er det bästa - om ni [bara] visste!. Och när bönen är slut skall var och en gå tillbaka till sitt för att söka det som Gud i Sin godhet [beviljar hononm]. Och ha alltid Gud i tankarna, för att det skall gå er väl i händer. " (Koranen sura 62, vers 9-10.)



Hoppas ni får en trevlig fredag inshaAllah! / Syster A


Kommentarer
Postat av: kurdisk muslimsk tjej <3

söta bilder:)<3

2011-07-08 @ 19:32:03
URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
Postat av: Syster A

Tack så mycket! :) <3

2011-07-08 @ 20:01:32
URL: http://lyckaniislam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0