Islams viktiga pelare

Koranen beskriver fem plikter, eller pelare, som är viktiga för muslimer i deras liv. De är,

1. Trosbekännelsen

Den muslimska trosbekännelsen (Shahada), lyder: "Jag bekänner att det inte finns någon gud utom Allah, och att Muhammed är Hans profet".
På arabiska: اشهد ان لا اله الا الله و محمد رسول الله.
"Ash-hadu Anla Ilaha illa Allah wa ash-hadu anna muhammedan rasul Allah"

Den som i närvaro av två muslimer uttalar dessa ord uppriktigt, på arabiska, anses av de troende ha övergått till den muslimska tron. Det anses dock av vissa muslimer att det är tillräckligt om dessa ord sägs i enskildhet, med enbart Allah som vittne.

2. Bön (Salah)

Salah, bönen inom islam, ska göras fem gånger om dagen. Före soluppgången, efter mitt på dagen, mitt på eftermiddagen, kort efter solnedgången och när natten har infunnit sig. Muslimer riktar sin bön och sina tankar mot Mecka där den gamla och mest heliga platsen Kaba finns.

3. Allmosa

Allmosan, Zakat (zakât), innebär att man ska ge delar av sin förmögenhet. Det ska ses som en "renhetsskatt" för alla muslimer och ska tillfalla de fattiga. Summan är fast, ofta runt 2½% av ens inkomst men det kan ibland vara mer.

4. Fasta

Ramadan är den nionde månaden av det islamiska månåret och även den islamiska fastemånaden. Man fastar från det att solen går upp till den går ner och det är under denna tid förbjudet att äta, dricka, röka eller ha sex. Både män och kvinnor fastar – men om en kvinna är havande eller om hon ammar så får hon dispens. Människor som lider av diverse olika sjukdomar – och som är svaga – behöver inte heller fasta – detsamma gäller för kvinnor som har mens under "Ramadan". Dessa kan man ta igen vid ett annat tillfälle.
Den 27:e "Ramadan" anses extra helig, och kallas för Allmaktens natt (laylat al-Qadr) eftersom det var denna natt som ärkeängeln Gabriel kom till Profeten Muhammed och förklarade honom som Guds profet. Samma natt fick Muhammed den först uppenbarelsen enligt Koranen. 

Muslimer fastar inte för att rena sin kropp utan av religiösa skäl. Man vill under fastemånaden främst detta: Ära Gud och visa honom sin aktning, fira Koranens tillkomst, öva sig i disciplin – mat kan lätt bli en bristvara, få lärdom i hur det är att vara fattig och utan mat. Man ska vara tacksam för allt man har.

5. Vallfärden

Varje muslim som är frisk och som har pengarna förväntas att göra en vallfärd, hajj, till den heliga staden Mecka minst en gång i livet.



Islams pelare betyder grunderna som Islam bygger på. De är ju fem stycken, vilket nämnts i hadithen som är rapporterad av Ibn ’Umar (radhiyallahu ’anhu) att Profeten salla Allahu ´alayhi wa sallam sa:

 Islam byggs på fem: att endast dyrka Allah - och i en rapportering – att bevittna att ingen har rätt att dyrkas förutom Allah, att utföra bönen, ge allmosan, fastan i Ramadan och vallfärden.”

Så en man sade: ”Vallfärden och sedan fastan i Ramadan?”

Han sade då: ”Nej, fastan i Ramadan och sedan vallfärden, det var så jag hörde Allahs sändebud  säga.”

[Rapporterad av al-Bukhâri och Muslim, och ordvalet är Muslims.]


1. Vad det gäller vittnesmålet
att ingen har rätt att dyrkas förutom Allah och att Muhammad är Hans slav och sändebud så är det en fast övertygelse om detta vittnesmål som uttalas med sådan övertygelse att det är som om han bevittnar det. Att detta vittnesmål har gjorts till en pelare även fast man vittnar om flera saker beror på två saker:

 - Antingen för att Sändebudet för vidare det som kommer ifrån Allah. Så att vittna om att profeten är Hans tjänare och sändebud är att ingen har rätt att dyrkas förutom Allah.

- Eller för att dessa två vittnesmål är grunden för att handlingar ska vara korrekta och accepterade, eftersom en handling aldrig blir korrekt och inte heller accepterad förutom genom uppriktighet till Allah, och genom att följa Hans sändebud .

Genom uppriktighet förverkligas vittnesmålet att ingen har rätt att dyrkas förutom Allah, och genom att följa Allahs sändebud förverkligas vittnesmålet att Muhammad är Hans slav och sändebud.

Bland nyttorna man får från detta väldiga vittnesmål är: att det befriar hjärtat och själen från att vara en slav till skapelsen och från att följa andra än sändebuden.

2. Vad det gäller att utföra bönen: så är det att dyrka Allah med att utföra den på ett korrekt och fullbordat sätt i dess rätta tid.

Från dess nyttor är: att hjärtat får lugn, att man njuter av den och att bönen håller den personen som utför den borta från onda handlingar.

3. Vad det gäller att ge allmosan: så är det att dyrka Allah, Den Högste, genom att ge den bestämda och obligatoriska summan från ens egendomar som kräver allmosa.

Från dess nyttor är: att man renar själen från girighet, snålhet och att man täcker islams och muslimernas behov.

4. Vad det gäller fastan i Ramadan: så är det att dyrka Allah, Den Högste, genom att avstå ifrån de saker som bryter fastan under dagarna i Ramadan.

Från dess nyttor är: att styra själen genom att lämna älskvärda saker för att uppnå Allahs belåtenhet.

5. Vad det gäller vallfärden: så är det att dyrka Allah, Den Högste, genom att bege sig till det heliga huset och utföra vallfärdens riter där.

Från dess nyttor är; att vänja personen att spendera sin egendom och anstränga sin fysik i lydnad till Allah. Av denna anledning räkas vallfärd som en sorts djihad.

De kallas för de fem pelarna, eftersom de är så viktiga som pelarna i ett hus. Om vi tänker på Islam som om det var ett stort hus så är de här fem viktiga sakerna som pelarna för huset. De bär upp Islam som de pelare som bär upp ett hus. Det finns en hadith som beskriver vilka de här pelarna är.

Profeten Muhammed (saw) säger:

"Islam är byggt på fem: Att vittna om att det inte finns någon gud utom Allah och att Muhammed är Allahs sändebud , att utföra bönen (salat), att ge Zakat (allmosan), att fasta under månaden Ramadan och att göra pilgrimsfärden (Hajj) till huset för den som kan göra det







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0